Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП дава на прокурор концесията на летище София

OFFNews 10 октомври 2018 в 10:35 1765 1

Парламентарната група на "БСП за България" ще сезира главния прокурор за концесията на Летище София, съобщиха от партийната централа.

Сигналът до Сотир Цацаров ще бъде внесен в 11 ч.

Социалистите не уточняват какви са мотивите и съмненията им, но в края на септември Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт предупреди, че в документацията за концесията има редица проблеми, които я опорочават. Например консултанти на процедурата не били сочените на официалната страница на МТИТС - ЕБВР и Световна банка.

"Техни подразделения са оказали само техническа помощ. Истинският и явно доста неудобен консултант се нарича с хубавото име GIF (Global Infrastructure Facility). Всъщност тази организация до момента не е реализирала нито един проект в ЕС, САЩ, Канада или Япония, а е работила основно в страни като Афганистан, Панама, Филипините, Нигерия или Етиопия", разкриваха от гражданската инициатива.

Според ГИОРТ концесионната процедура за най-голямата ни аерогара е неясна и непрозрачна с много бързане. Като пример те посочват, че процедурата е започната, без да са приети всички наредби, свързани с новия закон за концесиите (т.е. документацията е изготвена без пълния обем необходими законови и подзаконови нормативни актове).

Остава неясна и съдбата на дълговете на летището. Според инициативата са заложени абсурдни условия и цели на процедурата, които можели да се тълкуват свободно и то винаги в ущърб на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Slavchev1

10.10 2018 в 12:06

Какви ли не причини ще си намерят, след като няма те да ръководят нещата вече. Дано по- скоро се отдаде на концесия летището и да заприлича на нещо.
 
X

Подкастът на OFFNews