БСП дава на прокурор концесията на летище София

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2018 в 10:35 1582 1

Парламентарната група на "БСП за България" ще сезира главния прокурор за концесията на Летище София, съобщиха от партийната централа.

Сигналът до Сотир Цацаров ще бъде внесен в 11 ч.

Социалистите не уточняват какви са мотивите и съмненията им, но в края на септември Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт предупреди, че в документацията за концесията има редица проблеми, които я опорочават. Например консултанти на процедурата не били сочените на официалната страница на МТИТС - ЕБВР и Световна банка.

"Техни подразделения са оказали само техническа помощ. Истинският и явно доста неудобен консултант се нарича с хубавото име GIF (Global Infrastructure Facility). Всъщност тази организация до момента не е реализирала нито един проект в ЕС, САЩ, Канада или Япония, а е работила основно в страни като Афганистан, Панама, Филипините, Нигерия или Етиопия", разкриваха от гражданската инициатива.

Според ГИОРТ концесионната процедура за най-голямата ни аерогара е неясна и непрозрачна с много бързане. Като пример те посочват, че процедурата е започната, без да са приети всички наредби, свързани с новия закон за концесиите (т.е. документацията е изготвена без пълния обем необходими законови и подзаконови нормативни актове).

Остава неясна и съдбата на дълговете на летището. Според инициативата са заложени абсурдни условия и цели на процедурата, които можели да се тълкуват свободно и то винаги в ущърб на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови