Борисов за терористичните лагери в България: Една жена в трамвая каза...

Юлиан Христов 31 март 2016 в 12:03 8548 9

Борисов за терористичните лагери в България: Една жена в трамвая каза...

Снимка БГНЕС, архив

Информацията, че на територията на България има спящи терористични клетки и лагери, в които се обучават терористи, не е новина и не заслужава да му бъде обръщано внимание. 

Такова е мнението на премиера Бойко Борисов във връзка с публикацията на сръбското издание на списание Newsweek, в която се твърди, че държави като Хърватия и България не са цел за терористите, но там те планират атентатите си и участниците в нападенията минават свободно през двете държави. Информацията беше оповестена в деня на посещенията на директора на Европол Роб Уейнрайт и на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.

"Не коментирам такива издания. Службите ни за сигурност имат специфичен начин на комуникация, не само с Интерпол и Европол, но и помежду си. Обмяната на информация на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна. Информацията я споделят само две по две. Отделно имаме информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност. Постоянно се обменя информация и сигнали, които задължително се проверяват", каза Борисов.

Той препоръча медиите да се позовават на официална информация. "Същото издание се позовало на чужди тайни служби. Една жена в трамвая каза... Това ме питате и аз трябва да кажа казала ли го е. Моля ви, като българин, не като премиер, недейте по тези теми толкова шумете. Не заради друго - онези хора оттатъка гледат телевизия. Седят някъде и гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някакъв такъв като мене или друг колега, променят плановете си. За това най-човешки ви казвам: нищо от това, което питате не е новина, не е информация, не е нещо, което да ни свърши работа. Сръбски вестник някакъв писал, че по някакви тайни служби се говорило, че през България били минали терористи. Това не само не е въпрос, карате ме да коментирам преса някъде в друга страна", каза Борисов.  

Шефът на Интерпол каза преди това, че България "ще играе важна роля" в новосъздадения европейски контратерористичен център. Според Роб Уейнрайт в България трябва да се търси сътрудничество по две области - тероризъм и каналджийство. По думите му "високопоставени престъпни синдикати" са в основата на каналите за трафик през страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!