Властта започна "планирани" контратерористични мерки

Юлиан Христов 23 март 2016 в 09:01 4039 8

Властта започна

В дневния ред на правителството и парламента днес, случайно или не, бяха вкарани конкретни антитерористични мерки. На второ четене в Народното събрание в сряда ще бъдат гледани промените в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. На заседанието на Министерски съвет пък днес трябва да бъде приет план за противодействие на радикализацията и тероризма за 2016 година.

И двете точки залегнаха в дневния ред на властта само ден след атаките в Брюксел. Като планирано беше представено и снощното учение на службите за действие при терористичен акт. 

Днес стана ясно също и това, че депутати вече планират законодателни промени, свързани с военното присъствие на границата и действието на военните при терористична заплаха. От началото на годината пък действа нов антитерористичен план, който разписва работата на службите в случай на атентати. 

В последните години сме свидетели на активното законотворчество и изготвяне на стратегически документи в областта на сигурността, но след всяка нова терористична проява се предприемат нови промени и мерки.

Такава например е новоприетата Стратегия за противодействие на радикализацията у нас, в която се отбелязва, че службите за сигурност се нуждаят от "приспособяване" към нова заплаха - радикализиране на имигранти от "рискови" държави, каквито са Сирия, Ирак и Афганистан. В стратегията е отчетено, че "традиционните правоохранителни методи и техники на дейност не са достатъчни за противодействие на процесите на радикализацията." Това води до "дефицит" във възможностите за противодействие на тероризма, се отбелязва в документа. 

Планът за действие при терористична атака предвижда предимно затягане на охранителните мероприятия около важни обекти от критичната инфраструктура - това са министерства, областни управи, кметства, дипломатически мисии и консулства, както и места, на които има струпване на големи групи хора, както и религиозни средища, детски градини, училища, жп-гари, летища, метростанции и др. Под засилена охрана са военни обекти и складове с оръжие и боеприпаси, а НСО засилва охраната на властта. 

Службите взимат под особено внимание обекти и лица, за които има съмнения, че са свързани с терористични групировки или са част от криминалния контингент. При подготовката на терористичен акт логистиката често се поема от действащи организирани престъпни групи на територията на страната. 

Основна роля при противоействието на тероризма има антитерористичен център, който е ситуиран в ДАНС. Негова отговорност е да сътрудничи и координира дейностите на МВР, Министерството на отбраната, Държавната агенция "Разузнаване" и НСО. Центърът координира и контактите със специалните служби на НАТО и ЕС.

Според антитерористичния план заплахите за сигурността са няколко, но основните са радикални елементи сред преминаващите през територията на България мигранти. Става въпрос за филтрирани в бежанските групи хора, чиято крайна цел е Западна Европа. Съществува и обратният поток - от Европа към Близкия Изток, и основно негово трасе е именно България. В тази връзка от вторник службите засилиха граничния контрол по КПП-та. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови