Борисов щял да прави кабинет само при налични 110-115 депутати

OFFNwes 02 октомври 2014 в 11:04 8994 32

Бойко Борисов

Няма ли висока избирателна активност, не получат ли първите две-три партии голям брой депутати, за да могат да удържат на натиска и да имат моралното право да защитават тези, виждам много тежки времена за България.

Това прогнозира в интервю за bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. (Първите три партии се очаква да са ГЕРБ, БСП и ДПС, но Борисов бяга от конкретни заявки за коалиция с тези партии).

"Ако малките партии са повече, ще е безсмислено да се водят разговори за съставяне на правителство, смята той. Към този момент просто не виждам как и с кого може да се направи правителство", уточни Борисов.

На въпрос дали ще върне мандата, ако ГЕРБ няма мнозинство в следващия парламент, Борисов заяви, че това би било логичният избор.

„Ако имаме над 110-115 депутати, ще съм длъжен да търся изход. Ако имаме под 100 депутата – да заповядат, да направят правителство другите. Ще ги подкрепям отстрани. От изявленията на всички към момента виждам, че те са с по 4-5% най-великите, така че да се организират и да си направят правителство.

Не си представям правителство, което би могло да бъде съставено от тези пет-шест партии. Аз само мога да кажа, че затова призоваваме за максимална активност. Ако са подредени така отново ще си направят отново някой тройна-четворна коалиция – БСП, ДПС, „Цензурата“, а защо не и Реформаторският блок (РБ), като ги гледам каква политика водят, че освен ГЕРБ те друг противник нямат“, коментира още Борисов.

По думите му една висока избирателна активност ще осигури добро представителство на влезлите в парламента политически сили, а това е условие за стабилността в държавата.

„Рискът да няма правителство е много голям, или да е някаква коалиция, която да е просто в рамките на месец-два - вече тотално ще потъне държавата. Нека българите да знаят, че ако няма силни партии с голямо представителство в парламента, това извиване на ръце ще бъде приложено към нас или към който е първи, и ще се получи някаква коалиция, която ще е още по-пагубна от това дори да няма правителство“, заплаши лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!