Борисов призова Юнкер да се намеси за Гърция

OFFNews 12 февруари 2016 в 15:10 3195 1

Борисов призова Юнкер да се намеси за Гърция

Премиерът Бойко Борисов е поискал от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да бъдат взети мерки във връзка с блокадите на българо-гръцката граница. 

Това е станало по време на телефонен разговор между двамата, съобщиха от правителствената пресслужба. 

"Премиерът информира г-н Юнкер за актуалната ситуация на българо-гръцката граница във връзка с блокадите и призова Комисията да вземе мерки, в рамките на правомощията си, за нормализиране на трафика по транспортния коридор", се казва в съобщението.

Двамата са обсъдили и предстоящото участие на България в срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза. Българският премиер посочил, че по време на форума ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС.

ЕК е разтревожена от ситуацията на границата между България и Гърция, заради свободното придвижване на стоки, заяви в Брюксел прессекретарят на комисията Лусия Коде. Нужна ни е информация за мерките, които взема Гърция за свободното движение на стоки, на 10 февруари сме отправили запитване и очакваме отговор от Гърция, добави Коде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови