Борисов: Популизъм и неверни факти обърнаха референдума срещу британците

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2016 в 20:38 2472 13

Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет.

„Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората – за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност“, подчерта Борисов.

„Това, което предложих на колегите, е да спазваме процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдем максимално разумни и без емоции. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери някаква нормална формула. Трябва да се действа максимално бързо, защото всичко това дава несигурност, дава възможност нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения“, каза премиерът.

„С цялото си самочувствие на успяла нация ние трябва да си направим извода, че Общността трябва да се защити от такива популистки зависимости. За Великобритания път да се върне назад в Европейското първенство по футбол няма, за другото, мисля, че след като мине първоначалната емоция на всички, може да се намери добро решение. Защото Великобритания е в Европа, тя е част от нашата икономика“, допълни той.

По думите му капацитетът на ЕК с добре мотивирани задачи и цели е по-голям, за да се справи в преговорите с Великобритания и добави, че Комисията и председателят й Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени в този момент.

Според Борисов промени в ЕС са необходими и е добре да бъде намалена бюрокрацията в Брюксел.

Отговорът ни срещу популистите е да предложим политики, „трябва да кажем на хората за пет, за 10 години напред какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш и да кажеш проблемите – всеки ги вижда и, когато се поставят на дневен ред, се решават“, подчерта премиерът.

Борисов обяви, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген.

„Европейският парламент казва „Да“, Европейската комисия казва „Да“, всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва „Не“ и години наред това се протака. Това дава основание на много други държави все повече да изявяват претенции и вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в Европа“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

13

Red or Dead

24.07 2016 в 18:54

https://goo.gl/Dw3s3E

8301

12

nali

29.06 2016 в 09:11

Щом той го е казал, значи е така, все пак никой не разбира повече от популизъм и неверни факти от Борисов.

3504

11

Рапонът иска да се изкара по-праведен и от Папата...:-)

8423

8

Бай Муле

28.06 2016 в 23:53

Този с времето става все по-голям олигофрен.

8884

6

Nimart

28.06 2016 в 22:28

Този път ББ е прав!