Юнкер към британски евродепутати: Защо сте още тук?

OFFNews 28 юни 2016 в 19:30 12695 9

Извънредното заседание на Европейския парламент започна с целувка между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския евродепутат Найджъл Фараж.

Малко по-късно обаче Юнкер отправи критики към евроскептичните британски депутати и ги призова да напуснат Европарламента още сега.

"Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение", заяви в рамките на речта си Юнкер. 

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от британски евродепутати, сред които и лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж.

Това подразни Юнкер, който прекъсна речта си на френски и се обърна на английски към депутатите.

"За последен път ръкопляскате в тази зала. И в известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британският народ гласува против членството в Европейския съюз. Защо сте още тук?", попита Юнкер.

В рамките на речта си председателят на ЕК отхвърли слуховете, че смята да подаде оставка. 

"Не съм болен и уморен, оставам на мястото си и ще се боря до последен дъх за обединена Европа", подчерта той.

Юнкер каза още, че е забранил тайни предварителни преговори с Великобритания за условията за напускане на ЕС, докато не бъде подадено официално заявлението за излизане от Съюза. 

"Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота. Очаквам отговор не днес и утре, но бързо, категоричен беше Жан-Клод Юнкер.

"Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия", каза още в речта си Юнкер. 

"Великобритания ще бъде ваш приятел, ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим с вас, ще бъдем вашият най-добър приятел в света. Но за да го направим позволете ни да си тръгнем и да преследваме нашите световни амбиции и бъдеще. Благодаря ви", пък каза Фараж пред ЕП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

9

Руслан

29.06 2016 в 10:58

Напускането на Британия е провал за лидера. Точка.
Устискването на пост след загуба е патент на Станишев и всички виждаме до къде води.

14847

8

БирникЪ

29.06 2016 в 09:47

Поведението на Юнкер е като на разсърден пубертет. Разбираемо е - разочарование, унижение и обида от резултата от референдума, но той явно не може да се контролира. Такива хора не трябва автомобил да управляват, какво остава за съюз от държави. Реакцията на всеки политик би трябвало да бъде сдържана, премерена и търсеща компромис. Юнкер пъди не толкова Фараж, колкото самите англичани.

7506

7

Дребнобритания си заби невероятен автогол. Сега защитниците на Брексит-а се окуражават взаимно и се чудят как да НЕ стартират процеса по ексит-а, че от Обединеното кралство ще остане само едно кралство и ще се превърне в една малка страна в периферията на Европа.
Още едно доказателство, че ЕЕ е нещо много повече отколкото си въобразяват нашите рускитутки.

20699

6

Новак

29.06 2016 в 06:21

Юнкер беше този с писмата със сърчица. Как пък не схващат, че с тяхното лицемерие , те отблъскват хората от идеята за обединена Европа. Те живеят в някакъв измислен свят на измислени от самите тях регулации и отношения.
"Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността." Чии ръководители се събраха веднага след вота на британците да мислят как повече да не може да се излиза от ЕС?
"Европейската мечта ще продължи." - чия мечта - на хилядите бюрократи и чиновници живеещи на гърба на останалите или на данъкоплатците, които се чудят как ще плащат и за хилядите имигранти поканени пак от този "елит"?
Не че и другият е цвете - същите лапачи. Но цялата тази агресия сега срещу Великобритания показва само панически страх от по-голям разпад. Той е неминуем ако се действа както досега. Тези бюрократи обаче не могат и не искат да се променят. Това е типичен пример на агресия породена от страх. Страхът е от промяна на статуквото и затова е цялата тази медийна кампания и промиване на мозъци.

29585

4

Izalina

29.06 2016 в 00:56

В тая сгляда намирам само лицемерие и куха сръдня. И двамата са мега дразнители.

12884

2

Nimart

28.06 2016 в 22:26

За руските тролове е ясно, кой е Юда!

17898

1

кикимора

28.06 2016 в 20:17

Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския евродепутат Найджъл Фараж.
Въпроса е кой е Юда?
 
X

Да помогнем на украинските деца!