Борисов поиска да бъде отменен мораториумът на ГЕРБ за цената на тока (видео)

"Що не отидеш да му кажеш - утре прегласувате, спасявате бизнеса. На английски".

Ангел Марковски Последна промяна на 30 декември 2021 в 15:25 5275 1

Бившият премиер Бойко Борисов призова да бъде свикано извънредно заседание на парламента, за да бъде отменен мораториумът върху цените на тока, който бе приет по предложение на... неговата партия ГЕРБ. В пресконференция от партийната централа, която бе излъчвана през фейсбук профила му, Борисов заяви, че цените на тока се повишават, откакто не е на власт, както и че това няма нищо общо със закъснението на строежа на интерконекторната връзка с Гърция, през която трябва да потече газ от Азербайджан - единствената алтернатива на руския газ. 

Според Борисов мораториумът изкривява пазара и само на ЕРП-тата трябва да платим милиард през април. Борисов каза, че ГЕРБ ще даде гласове в пленарна зала за отлагането на мораториума, но неговата партия няма да поиска свикване на извънредно заседание, тъй като е в опозиция. В края на дългата си почти час изява той каза, че "дори няма да се шегувам с тях". Разказа, че докато го обвинявали, че дава 50 лв. на пенсионерите, за да купува изборите "ние предложихме 100 лв., ДПС предложиха ДДС и стана 120 лв. Ние предложихме мораториум, а те взеха че приеха. Нашите депутатите не знаеха какво се случва", заяви доскорошният премиер.

Газовите успехи на Борисов

В обясненията си Борисов се върна до отказа на строителството на газопровода "Южен Поток", който се прероди в "Балкански поток", като продължение на "Турски поток". "Още помня на Путин и на Лавров изказванията – че заради солидарността си към Украйна България губи всичко. Тогава благодарение на ЕК успях да убедя да се вземе решение за европейския газов хъб „Балкан“. В момента тръбите са пълни, южната дивизия работи на пълни обороти. България печели стотици милиони на година от нашите действия", заяви Борисов. В същото време, според сметките на служебния кабинет, планираното изплащане на тръбата, която струва на България близо 3 млрд. лв., може да не се случи в следващите 20 години.

„Трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред стотици милиони отклоняваха от тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените – по времето на Трайчо Трайков – с над 22%. След това заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и върнахме пари на бизнеса. След това България, след като защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, за да не се заобикаля Украйна, тогава натовска Турция и Гърция приеха руската газ. България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент”, каза още Борисов.

Президентска република

Според Борисов страната ни се превръща в президентска република, защото не министрите от кабинета са се срещнали с бизнеса, а президентът. „Ние сме в момента с редовно правителство, действащ парламент. Учудва ме среща в такъв формат, в който го няма министърът на енергетиката, да не говорим за министър-председателя. От близо 10 месеца ние не управляваме. Не може да се търсят оправдания с нас. Бих препоръчал на колегите веднага да отменят мораториума. Ако им трябват гласове, веднага ще им ги дадем. Този мораториум изкривява пазара в невероятна степен. Интересно е защо ги няма синдикатите на днешната среща. Може би, защото казват някои истини за Плана за възстановяване. Какво ще каже Радев на работодателите? Какви мерки взе неговото правителство?“, попита той.

По думите му Планът за възстановяване върви назад, а не напред. Завиждам на Пленкович, завиждам на Мицотакис, защото те взеха аванс, а ние изпуснахме сроковете, каза още Борисов.

Утре трябваше да има газ от Азербайджан 

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова, от своя страна, направи ретроспекция на свършеното от ГЕРБ за газовата връзка. „Утре е 31 декември. Това е последният ден от изтичането на срока по анекса на договора. На 1 януари всички ние трябваше да сме свидетели на потичането на азерски газ. Напоследък се спекулира изключително много с тази ситуация. На 10 декември 2015 г. – тогава беше взето окончателното инвестиционно решение за реализация на проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 беше осигурено финансирането за проекта (малко над 220 млн. евро). През това време нашето правителство осигури държавна гаранция за реализацията на проекта. 32 млн. евро бяха осигурени за реализацията на гръцката връзка. През цялото това време ние сме работили по осигуряването на финансирането. На 25 октомври 2019 г. беше даден старт на строителството. Всички знаем как пандемията се отрази на реализацията на такъв тип инфраструктурни проекти. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до 31 декември 2021 г. Не съм чула енергийният министър да е съобщил, че ще присъства на откриването на този изключително възможен проект. Този проект беше възможен благодарение на политическата воля на ГЕРБ и на премиера Борисов“, категорична бе Петкова.

Тя подчерта, че България получава около 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. По думите ѝ ние не плащаме неустойка на договора по азерска страна, а България предлага природен газ, който е с 35% по-евтин от европейските хъбове.

„Ние от ГЕРБ във всичките си управления сме се стремели да работим така, че доставките на газ да бъдат на най-добрите цени. 2020 г. предоговорихме и договора с „Газпром“, вследствие на което днес имаме по-атрактивни цени от европейските страни“, уточни Петкова.

Делян Добрев изрази мнение, че високите цени на тока и на газа ще доведат България до тежка икономическа криза.

„От януари до май 2021 г. цената на тока е около 100 лв./mWh. От юни цената започва да расте. Очакваме януари месец да се вдигне още повече. На този фон правителството реално не предлага нищо. Народното събрание прие мораториум. С този мораториум моделът не може да се балансира. Април месец ще се намираме в по-тежка ситуация, отколкото сме сега“, каза бившият министър от кабинета на ГЕРБ. Той обясни и какви мерки, вместо мораториума, за намаляване на цената на тока предлага ГЕРБ - да се спре субсидирането на тока от ВЕИ, тъй като заради повишените в пъти пазарни цени субсидиите са ненужни. По думите му, той е говорил с всяка парламентарна група за предложението си в пленарна зала това да бъде изключение от мораториума "и им обясних, че се получава свръхкомпенсиране за ВЕИ". "Дадоха възможност ВЕИ сектора да бъде свръхсубсидиран с 300 млн. лв.", посочи Добрев. 

Борисов нареди на Добрев да отиде веднага при вицепремиера и финансов министър Асен Василев, с когото се познават от Хасково и от студентските години в САЩ, и да го убеди в предложението си. "Що не отидеш да му кажеш - утре прегласувате, спасявате бизнеса. На английски", каза Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови