Борисов оправда забавените реформи с предстоящите избори

Хвали се, че решил проблемите на всички кметове

OFFNews 06 юни 2015 в 17:19 2452 12

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Премиерът Бойко Борисов оправда забавянето на реформите с предстоящите избори за местна власт.

"Ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина, реформите щяха да се осъществят по-бързо", каза той в интервю за "Фокус".

В същото време, премиерът не пропусна да похвали работата си с кметовете. "Не делим кметовете на цвета на партийната им принадлежност - няма такъв, който да е дошъл и да сме го върнали", каза той.

"Въобще не ги делим. Ето, на Враца дадохме сега пари да си направят каквото кметът искал. На Кърджали, на Момчилград дадохме пари, за няколко села, където нямат вода, не тоалетни, не канализация, вода на чешмите нямат. Дадохме им и 8,1 милиона. Изобщо не сме ги делили на „наши“ и „ваши“. Мисля, че няма кмет, който да е дошъл, и да сме го върнали, да не сме му свършили работа. На Разград преведохме двата милиона, които им бяхме обещали – червен кмет. Вярно, че ГЕРБ има над 90 кмета - и то на всички големи градове са от ГЕРБ. Но сега не можем да игнорираме заради това, че са от ГЕРБ, да не правим градовете по-добро място за живеене”, допълни Борисов.

Според оценката на премиера "да си кмет на София е повече, отколкото да си министър", а да си кмет на Бургас, Пловдив, Стара Загора или Русе "не е по-малко от министър".

В интервюто той оправдава забавянето на провеждането на реформите с предстоящите избори. 

Според него Румъния не можела да бъде пример на България.

"Защото Румъния и това, което си правят левите и десните там, не считам, че трябва да е нашият пример. Не е случайно, че сме усвоили с 15 % повече от еврофондовете в сравнение с Румъния, при положение, че два пъти са ни били спирали."

За срещата си с македонският опозиционен лидер Зоран Заев, премиерът коментира: "Първо благодаря на Мишо Миков и Янаки Стоилов. Тъй като г-н Миков беше в Бургас, дойде и Янаки Стоилов - Заев е от тяхната левица, македонска, и им показахме, че сме си научили уроците от враждата и противопоставянето на всяка цена. Накрая губи държавата, губят хората".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews