Quantcast

Борисов: Няма да сме буфер, ще затворим границата за бежанци, ако трябва

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2015 в 13:41 10389 6

Договорихме се България, Румъния и Сърбия да имат общо становище по темата за бежанците. Това обявиха след срещата си в София сръбският премиер Александър Вучич, румънският премиер Виктор Понта и премиерът Бойко Борисов.

"Сърбия, България и Румъния трябва да действат заедно, да са солидарни с Европа и да искат солидарност от европейските страни. Готови сме с всичките си сили да подпомогнем включително в полицейското сътруднучеството, инфраструктурата, за да изпълним всички наши задължения и да управляваме кризата с бежанците по-добре", посочи Вучич.

Той подчерта, че икономическото сътрудничество между трите страни може да е по-добро, като това важи и за приятелските отношения между държавите.

Ако Германия, Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите граници. Няма да изложим страните си на опустошителния натиск от бежанските вълни, коментира и премиерът Борисов.

Излиза, че ако си българин, румънец или сърбин, не можеш да влезеш в шенгенското пространство, но ако си афганистанец, сириец или иракчанин, можеш да влезеш, каза той.

България и Румъния са далеч по-добри при охраняването на границите, отколкото половината страни членки. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява. Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, няма да сме съгласни, категоричен е Борисов.

Искаме да имаме общи позиции, защото регионът е изключително чувствителен на всички решения, които ще се вземат в Брюксел. Пазим Шенгенската граница така, както са изискванията. Проблемът и страхът ние е, че няма стратегическа крайна цел до кога този процес ще върви, къде ще се настаняват бежанците, как ще участват в социалната система. Има куп въпроси, които не можем да си отговорим, допълни премиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2015 в 22:23

И това ,ако не е предизборна агитация в ден за размисъл здраве му кажи.Борисов за пореден път показва,че не му пука от законите в България.Срам за всички,които все още го смятат за месия!

24.10 2015 в 22:06

а ,що оставете ги отворени ,ама да не забравите да се заровите всичката измет политическа,в някой дълбок бункер ,защото и след това вашия ред ще дойде ...,и няма кой да ви опази

24.10 2015 в 17:36

Този човек с всеки изминал ден , систематично ни казва директно в очите , че ние не сме суверенна държава . Колко пъти каза в прав текст , че правим каквото кажат началниците ? Сега пък заявява едва ли не , че не сме имали никаква граница . Пак питам , ако е такава ситуацията по границата , представяте ли си какъв рай сме за контрабандата ?????
И най-малоумното в цялата работа е , че на изборите огромна част от хората пак ще го изберат , щото е хрисим ..............

24.10 2015 в 17:02

Каква решителност, каква загриженост за нацията. A спешната среща дори още не е започнала... Представям си как ще строява утре Юнкер, отиде му плана от 16 точки, барабар с призивите "да се увеличи възможността за прием на бежанци, като им се осигурят храна, медицинска помощ, санитарни условия и др."
Така се възхитих, че зарязвам деня за размисъл и отсега отивам да заема позиция пред кабинката за гласуване.

Българи юнаци, спете спокойно - има Кой да се погрижи за нас.

24.10 2015 в 15:21

А то досега границата ни отворена ли беше?

24.10 2015 в 13:52

Дали ще я затваряте за бежанци е без значение щото такива НЯМА!!!
Има мигранти с бради шалвари и обучение от турските и краварски тайни служби!!!