Борисов: Няма да сме буфер, ще затворим границата за бежанци, ако трябва

OFFNews 24 октомври 2015 в 13:41 11299 6

Договорихме се България, Румъния и Сърбия да имат общо становище по темата за бежанците. Това обявиха след срещата си в София сръбският премиер Александър Вучич, румънският премиер Виктор Понта и премиерът Бойко Борисов.

"Сърбия, България и Румъния трябва да действат заедно, да са солидарни с Европа и да искат солидарност от европейските страни. Готови сме с всичките си сили да подпомогнем включително в полицейското сътруднучеството, инфраструктурата, за да изпълним всички наши задължения и да управляваме кризата с бежанците по-добре", посочи Вучич.

Той подчерта, че икономическото сътрудничество между трите страни може да е по-добро, като това важи и за приятелските отношения между държавите.

Ако Германия, Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите граници. Няма да изложим страните си на опустошителния натиск от бежанските вълни, коментира и премиерът Борисов.

Излиза, че ако си българин, румънец или сърбин, не можеш да влезеш в шенгенското пространство, но ако си афганистанец, сириец или иракчанин, можеш да влезеш, каза той.

България и Румъния са далеч по-добри при охраняването на границите, отколкото половината страни членки. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява. Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, няма да сме съгласни, категоричен е Борисов.

Искаме да имаме общи позиции, защото регионът е изключително чувствителен на всички решения, които ще се вземат в Брюксел. Пазим Шенгенската граница така, както са изискванията. Проблемът и страхът ние е, че няма стратегическа крайна цел до кога този процес ще върви, къде ще се настаняват бежанците, как ще участват в социалната система. Има куп въпроси, които не можем да си отговорим, допълни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови