Напрежението расте по балканския маршрут на мигрантите

OFFNews 19 октомври 2015 в 13:21 5396 7

Бежанци

Снимка АП

Мигранти в Хърватия, очакващи рано тази сутрин да преминат в Словения

Хиляди мигранти, пътуващи към Западна Европа през балканските страни се натъкват на затегнат контрол по границите в региона и напрежението расте, предава Би Би Си.

Хърватия поиска от северната си съседка Словения да приема 5000 души дневно, но словенските власти казват, че могат да пропускат най-много половината от този брой.

Това противоречие доведе до струпване на хора на хърватската граница със Сърбия. Според официален служител до дни могат да свършат местата в транзитните лагери в Хърватия.

Автобуси, натъпкани с хора, бяха върнати в Сърбия в неделя. Последваха караници между разочаровани мигранти и преуморените полицейски служители. През нощта на мнозина се наложи да чакат в студа и дъжда.

Хиляди хора, които търсят убежище пътуват на север през Балканите, като целта им обикновено е да достигнат Австрия, Германия и други страни от ЕС.

Но Унгария, мотивирайки се със съображения за сигурност, затвори границите си със Сърбия и Хърватия. Това принуди мигрантите да се отклонят по по-бавния път през Словения.

Обяснявайки новите ограничения, които Любляна наложи в неделя, висшият служител във вътрешното министерство Бостян Сефич е отбелязал, че Австрия приема най-много 1500 души на ден, следователно „Словения не може да приема неограничен брой мигранти, ако знаем, че не могат да продължат пътуването си“.

„Ако приемаме 5000 мигранти на ден, това би означавало, че след десет дни 35 хиляди ще бъдат в Словения – е добавил Сефич. - Това е неприемливо.“

Около 5000 мигранти прекараха студена нощ в транзитен лагер в Опатовац, в източна Хърватия.

На пътници от един влак, който Словения не допусна на територията си, хърватските служители предложили избора или да останат временно в Хърватия, или да слизат и да се оправят сами.

Ситуацията се промени спрямо неотдавнашния „подреден поток“ бежанци през Сърбия и Хърватия, коментира кореспондент на Би Би Си.

В Сърбия пък мнозина чакаха от неделя сутринта в около 50 автобуса, очаквайки да влязат в Хърватия.

Преди да се струпат в Хърватия, мигрантите, много от които са от Афганистан, Сирия и Ирак – вече седмици са вървели от Турция през Гъция, Македония и Сърбия.

Според Върховния комисариат по бежанците на ООН новият маршрут през Словения продължава мъчението за хиляди хора.

„Решението на Унгария да затвори границата си, определено увеличи страданията и мизерията и продължителността на пътуването за тези отчаяни хора“, е заявил регионалният говорител на комисариата Бабар Балох.

Над 600 000 души са достигнали Западна Европа от началото на годината, докато през цялата 2014-та са били 216 хиляди.

Германия очаква общо за тази година 800 000 търсещи убежище, но има оценки, че те могат да достигнат и милион и половина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!