Борисов, който е в отпуск, оставка и болничен, разговаря с Ердоган

OFFNews 19 април 2021 в 22:12 5532 0

Снимка Правителствена информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов излезе в отпуска и не се яви на изслушване пред парламента, който междувременно гласува оставката му. Днес менискусът на Борисов беше опериран артроскопски заради травма получена при футболен мач и разговорът би трябвало да е проведен след операцията или от болницата преди да легне на масата. 

"Президентът на Турция поздрави премиера Борисов за победата на изборите. Ердоган определи като впечатляващ успеха на ръководената от Борисов политическа сила, която на пети поредни парламентарни избори постига най-висок резултат, като същевременно носи вече година тежката отговорност за справяне с пандемията в страната", твърди правителствената информационна служба. 

В рамките на разговора премиерът Борисов и президентът Ердоган са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Турция и са изразили надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов изтъкнал, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изразил увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19. Министър-председателят Бойко Борисов посочил традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение. Премиерът акцентирал върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница. Борисов напомнил, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Премиерът Борисов изтъкнал още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020 година стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро. Министър-председателят изразил увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздравил турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови