Борисов: Държа на договора за добросъседство с Македония

Нели Чолашка 16 януари 2015 в 11:20 3536 0

Бойко Борисов

"България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. В същото време ясно се заявили очакванията си, че тя ще положи всички усилия за изпълнение на всички критерии и и условия за членство в Европейския съюз, включително и принципа на добросъседство".  

Така премиерът Бойко Борисов отговори на питане на Кристиан Вигенин от БСП и бивш външен министър за отношенията между България и Македония и развитието на двустранните отношения. Вигенин припомни, че при първия мандат на Борисов  за двустварнните отношения е било в сила мотото "първо договор (за добросъседство), после сътрудничество каквото и да било".

Борисов му отговори, че България ще родължи да държи на подписването на договор за добросъседство и сътрудничество и той остава наш основен приоритет.

Вигенин попита и за изграждането на планираните преди 15 години нови гранични пунктове по границата ни с Македания.

България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП, уведоми го министър-председателят.

Той припомни, че на 28 ноември миналата година регионалният министър Лиляна Павлова е дала подробен отговор относно идеята за изграждане на нов граничен пункт „Клепало” между двете страни.

„Проектирането и изграждането на свързващата пътна инфраструктура между Струмяни и Берово - действията отново попадат под ресора на МРРБ. Откриването на граничен пункт може да става само и единствено с акт на Министерския съвет при условия и ред, определени в международното споразумение или международен договор между двете държави. България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП”, уточни премиерът.

На Бойко Борисов му направи впечатление, че на контрола в петък има много по-малко депутати, отколкото имаше в сряда, когато той се яви на блицконтрол пред народните представители.

Изказването на Борисов беше прекъснато от аплодисменти, когато Цветан Цветанов поднесе букет цветя на социалистката Корнелия Нинова, която днес има рожден ден.

"Позволете ми да бъда джентълмен и аз като г-н Цветанов, нека ни е жива и здрава, все така умна и красива", поздрави я и Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови