Quantcast

Борисов: Мораториумът за шистов газ остава до намирането на безопасна технология

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2015 в 13:26 5292 11

Мораториумът за забраната на добива на шистов газ у нас остава на 100 % до намирането на нова безопасна технология. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата му с американския държавен секретар Джон Кери.

"По темата за шистовия газ многократно сме заявявали, че има мораториум за проучването на шистовия газ до момента, в който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на технологията, тъй като тези находища, за които се говори са в най-плодородната част на България", каза Борисов. 

“Що се касае до „Уестингхаус”, има работна група и много ясно съм поискал помощ от „Уестингхаус” да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и от тяхната „Тексим банк”, която е банката на техния департамент, казано по-просто, медийно финансова икономическа система. Тя трябва да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или съответно да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга. По тази тема ще се работи”, подчерта още Борисов.

Той обясни, че интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари. "Освен това, запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи”, каза още министър-председателят.

Джон Кери също акцентира на темата за енергийната независимост. "Ще изпратим енергиен експерт в България, който ще помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще", обеща той и допълни:

“Съединените щати се ангажират да подкрепят България в този процес. С премиера Бойко Борисов обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети, за да можем да продължим в тази посока заедно, за да можем да реализираме потенциала на България като силна, модерна и просперираща демокрация. България също трябва да засили своите усилия в областта на върховенството на закона и да пресече процесите на корупция”, заяви американският държавен секретар. 

„Тук в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото Ви да можете свободно да избирате като суверенна държава. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Задълбочаваме нашето партньорство, за да може България да увеличи надеждите, които имат гражданите в институциите както във върховенството на закона, така и в организираната престъпност”, допълни Джон Кери.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2015 в 16:17

Не съм гербаджия, но дори само заради това решение ще гласувам, и ще гласуват хората за тях

15.01 2015 в 18:25

то пък при тич цени на горивата някой ще дойде да копа

15.01 2015 в 17:10

А дотогава ще купуваме от Русия най-скъпия газ в света.

15.01 2015 в 15:58

Хехе, значи даже не си и от митингарската агитка на Болен, а си компютърен мишок - патрЕот пред монитора, а?

За държавната гаранция няма защо да се хабя - пусни един Гугъл и ще видиш, че Уестингхаус ясно заявяват, че НЕ ИСКАТ държавна гаранция по участието си в дружеството. Това, разбира се, умствен инвалид като теб няма как да го знае. Няма как и да знаеш, че по нормалните държави е масова практика хората да си взимат отпуск за по ден-два.

15.01 2015 в 15:31

а защо пропускаш "държавната гаранция", а паТко?
:))))))

15.01 2015 в 15:30

:))))))))))))))

не знам бе миличък, отдавна не ходя по "митинги".

"днес съм отпуска" ха-ха-хахххх!
наистина ме разсмя.
айде "лека и доходна" бакшишо.

15.01 2015 в 15:19

О, Кънчик, золотишко, наспинка ли се вече? Я кажи как мина митингът? Много ли врякахте или само отбивахте номера, че то не си струва за едно парче пица човек да се простуди... Чудех се що няма дръжки на плакатите, а то се оказва, че сте си ги забили в дирниците, че да ви държат поне веднъж в живота ви прави! :D

А за мен в "Суис" не се безпокой - днес съм отпуска и се забавлявам чудесно с маймуни като тебе и поднулевото атакистче. Страшно шоу правите, продължавайте в същия дух!

И за инвестицията на Уестингхаус не се безпокой - нея я мислят хора, които не ходят по площадите за едно парче питса като дрипльовци кат вас.

15.01 2015 в 14:55

патко-влаТко цял предиобед спамиш форума, а уж живееш в Суис...
тролясник, а кажи сега как ще е "инвеститор" без държавна гаранция за 7 блок.

има ли някой на който да не му е ясно че си обикновен гейбераЗД?


Да не би пък в четвъртък да ти е почивен ден и кенефите в Суис да не се чистят тогава?
:))))))))))))))

15.01 2015 в 14:33

Нок, има създадена РАБОТНА група с Уестингхаус. Такива групи се назначават за ВСЕКИ подобен проект, без значение дали накрая проектът се осъществява или не. И в този проект Уестингхаус ще е и ИНВЕСТИТОР. Така че спри да говориш en gros защото проектът още е в съвсем начална фаза. Лично аз не съм голям привърженик на това да се строят нови ядрени мощности точно сега след като и бездруго потреблението е много по-ниско от потенциала за производство.

15.01 2015 в 14:27

Абе, тролското войнство, нали пищяхте, че Кери щял да ни заповяда да добиваме шистов газ? Май нещо не се оказахте много прави. За пореден път, впрочем...