Борисов: Мораториумът за шистов газ остава до намирането на безопасна технология

OFFNews 15 януари 2015 в 13:26 6050 11

Мораториумът за забраната на добива на шистов газ у нас остава на 100 % до намирането на нова безопасна технология. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата му с американския държавен секретар Джон Кери.

"По темата за шистовия газ многократно сме заявявали, че има мораториум за проучването на шистовия газ до момента, в който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на технологията, тъй като тези находища, за които се говори са в най-плодородната част на България", каза Борисов. 

“Що се касае до „Уестингхаус”, има работна група и много ясно съм поискал помощ от „Уестингхаус” да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и от тяхната „Тексим банк”, която е банката на техния департамент, казано по-просто, медийно финансова икономическа система. Тя трябва да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или съответно да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга. По тази тема ще се работи”, подчерта още Борисов.

Той обясни, че интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари. "Освен това, запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи”, каза още министър-председателят.

Джон Кери също акцентира на темата за енергийната независимост. "Ще изпратим енергиен експерт в България, който ще помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще", обеща той и допълни:

“Съединените щати се ангажират да подкрепят България в този процес. С премиера Бойко Борисов обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети, за да можем да продължим в тази посока заедно, за да можем да реализираме потенциала на България като силна, модерна и просперираща демокрация. България също трябва да засили своите усилия в областта на върховенството на закона и да пресече процесите на корупция”, заяви американският държавен секретар. 

„Тук в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото Ви да можете свободно да избирате като суверенна държава. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Задълбочаваме нашето партньорство, за да може България да увеличи надеждите, които имат гражданите в институциите както във върховенството на закона, така и в организираната престъпност”, допълни Джон Кери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!