Борисов успокои "Атака", че не иска да закрие телевизия "Алфа"

През България са минали камиони на Украйна, участвали в КейФОР, което не са бойни, успокои премиерът

Нели Чолашка 14 януари 2015 в 13:21 10836 5

Бойко Борисов

 "В най-тежките ми конфликти, които съм имал, не съм си позволявал дори да дам нюанс да се закрива телевизия, медия или подобно нещо. Няма друг в тази зала изобщо, върху който така да са се упражнявали всички. Моля ви не ми приписвайте нещо, което дори не знам. Навсякъде има плакати на телевизия "Алфа", надявам се да има и зрителски интерес".

Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на блицконтрол в парламента в отговор на въпрос на Илиян Тодоров от "Атака". В началото на питането си Тодоров разви тезата, че ГЕРБ иска да закрие телевизия "Алфа", същото каза по-рано и лидерът на националистите Волен Сидеров.

Борисов уточни, че именно това е демокрацията - всеки да гледа, каквото иска и напомни за времето, когато имаше само БНТ и една радио и затова всички вечер са слушали тайно "Свободна Европа".

"Далече сме от тези времена. В България, ако искаш да кажеш нещо, има къде да го кажеш винаги. Ще проверя откъде идва този слух, че аз ще закривам телевизия "Алфа", но ви уверявам, че такова нещо няма.

Той успокои атакиста и за автовоза, който е превозвал военни автомобили за Украйна през България (заснет е от телевизия "Алфа")

"Транспортните средства на въоръжените сили на Украйна от състава на КейФОР - влекачи и ремаркета, са минали през България на 6 и 7 декември 2014 г. и са излезли от ГКПП Русе, уточни Борисов.

Премиерът напомни, че КейФОР е поддържаща мисия на НАТО, създадена с резолюция 1244 на Съвета на сигурност на ООН.

Проверката установила, че са превозвали само транспортни средства, които не са вид оръжейна система за бойна употреба.

Бойко Борисов отговори и на питане на Георги Свиленски от БСП за спрените от понеделник влакове, срещу което протестират засегнати жители на много населени места, както и железничари.

"В конструктивен дух действително бих искал да сложа всички проблеми на масата, но съм убеден, че вие прекрасно знаете, че година за година в този сектор, поради липсата на реформи, поради липсата на добро управление, са се трупали милион след милион задължение до ден днешен", обясни министър-председателят.

Той припомни на социалистите, че през 2006 година са взели едни влакове, но не са ги платили и се оплака, че сега неговото правителство трябва да плаща за тях.

Няма място, на което да позволя да останат без транспорт хората, обеща Бойко Борисов. 

Премиерът получи въпрос и за кризата с КТБ. В отговор на него той призова депутатите максимално бързо да изберат нов подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", за да се следи състоянието на другите банки и да не допусне отново подобна криза.

Бойко Борисов единствен изказа от трибуната на парламента съболезнования на лидера на БСП Михаил Миков за кончината на баща му, който е починал вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови