Борисов: България има много предимства като инвестиционна дестинация

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 16:17 659 0

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас.

Според Борисов присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2 гарантира прозрачност на финансите.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка", изтъкна още премиерът.

Той обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Борисов акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. "Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство", категоричен бе министър-председателят.

В рамките на срещата акцент бе развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна.

По време на срещата са обсъдени и резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София. Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар.

Резултатите от допитването са представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика.

Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството. За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни. Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови