Борис Бонев срещу мръсния въздух: Кметът да забранява отопление на твърдо гориво

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2020 в 14:30 2952 2

Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев внесе днес в Столичния общински съвет доклад, с който предлага промяна на Механизма с мерки срещу замърсяване на въздуха. 

“Предлагам намаляване на критериите за влизане в сила на различните мерки. В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение, максималната степен на замърсяване вече е 150 µg/m3 , което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация”, заяви общинският съветник Борис Бонев и допълни, че за първи път в механизма влиза и отчитането на замърсяването с още по-опасните ФПЧ2.5, които досега не бяха вземани предвид. 

Предлагам промяна и на критериите за въвеждане на “Зелен билет”, така че да може да бъде въвеждан по-често и навременно, като мярка срещу замърсяването от трафика. Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, “Зелен билет” ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на замърсяване над 100 µg/m3. За сравнение, в момента този праг е двойно по-висок - 200 µg/m3. Официалните данни показват, че въвеждането му струва на Общината едва 17 000 лв. Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение ЦГМ да намали интервалите по основните линии в тези дни”, допълни Борис Бонев. 

В доклада си Борис Бонев предлага и отправянето на предписания от кмета на Столична община към директорите на училищата да прекратят всички активности на открито в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха. “Целта е да се припомни на ръководствата, че децата са най-уязвими към респираторни заболявания и алергични реакции. С тази мярка се цели превенция за децата, но и успокоение за родителите им, че училището е взело всички необходими мерки за предпазването им.” - допълва Борис Бонев.

В дните с най-драстично замърсяване кметът на Столичната община ще може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, да ограничава движението на МПС-та, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града. “Недопустимо е над 900 софиянци да умират всяка година заради опасния въздух, затова са необходими безкомпромисни мерки. Но нека успокоя съгражданите си - всички те ще се случват по ясно разписани и предварително комуникирани с гражданите оперативни планове, така че всеки да може да бъде подготвен”, уверява Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3139

2

zuljin

28.01 2020 в 14:45

Поредния глупак! Кой в столицата се грее на твърдо гориво в 21 век бе нещастник? 500 къщи я има я не... и какво са те на фона на 1-2 милиона дизелови бракми, половината поне с премахнати DPF филтри?

22094

1

Стефан

13.01 2020 в 22:49

Лесно ще забрани отоплението на твърдо гориво. А ти ще им платиш ли ли парното, като изпищят децата им, посинели от студ? А бащите те наобиколят с брадвите.
Ситият не вярва на гладния. А ти си от най-гнусните екземпляри от преяли с неясно какво.