Quantcast

БНБ ще има нов управител, дори и Искров да не подаде оставка

Ивайло Анев Последна промяна на 06 юни 2015 в 13:25 3150 2

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова

Изборът на нов управител на БНБ няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред "Фокус".

Новият гуверньор трябва да бъде избран три месеца преди края на сегашния мандат, т.е. на 10 юли. Мандатът изтича на 10 октомври.

Правилата за избор на нов управител на Централната банка бяха приети от бюджетната комисия в четвъртък. Очаква се да бъдат окончателно утвърдени и при гласуването в пленарна зала през предстоящата седмица. В 7-дневен срок след приемането им всяка парламентарна група може да номинира управител.

Номинациите ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, където заинтересованите лица ще може да прочете биографията на предложените кандидати, да остави становище или да зададе въпрос в рамките на една седмица. Още една седмица се дава за въпроси от обществеността. След това кандидатите се изслушват в открити заседания в бюджетната комисия, които се предават онлайн.

След изслушването Комисията ще изготви доклад и ще го представи в Народното събрание, което в крайна сметка ще реши окончателно кой ще бъде новият управител на БНБ, добави Стоянова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2015 в 11:08

Всичко е една поза и имитация, че има някакъв избор.

06.06 2015 в 14:32

Искров няма да сколаса да зачисти бакиите до 19-ти явно, налага се да му се даде още време.

А Манда дори не забелязва как си плюе на политическия сурат с празните закани по негов адрес.

Абе, изобщо -- гарантирано от герберастия.