Чакат оставката на Искров на 19 юни. Иначе ще яде бой от Менда (обновена)

OFFNews 04 юни 2015 в 16:19 7244 9

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че шефът на БНБ Иван Искров подава оставка на 19 юни.

Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ, твърди Стоянова пред агенция БГНЕС.

Тя съобщи също, че докато Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

Час след изказването на Менда Стоянова обаче от пресцентъра на БНБ изпратиха следното съобщение:

По повод изявленията от днес за оставка на управителя на БНБ и опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание бихме искали да заявим:

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока.

Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка.

Днес Комисията по бюджет и финанси в парламента прие единодушно нови правила за избор на управител на БНБ. Очаква се той да бъде избран на 1 юли.

Следващата седмица в сряда бихме могли да приемем тези процедурни правила в зала в НС. Другия четвъртък - на комисия на първо четене, да гледаме измененията в Закона за БНБ, които касаят, че ако управител или подуправител не е довършил мандата си, избраният на негово място няма да довършва мандата му, а ще изкара пълен мандат, съобщи тази вечер Менда Стоянова.

Тя очаква тази промяна в закона да се приеме на 10 юни в пленарна зала. След това има 7 дни за предложения, които изтичат на 17 юни. Когато изтече срокът, предложенията се качват на сайта на НС и трябва да са там още 7 дни. Така идва датата 24 юни, сряда.

Ще можем веднага в четвъртък да изслушваме кандидатите. Като ги изслушаме, спокойно можем на 1, 2 или 3 юли да имаме избор на кандидат в зала. Ако имаме оставката на Иван Искров на 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия преди да имаме оставката на Искров, каза още председателят на бюджетната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!