Quantcast

ГЕРБ внесе промени в закона за БНБ заради оставката на Искров

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2015 в 14:43 2972 4

Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента промяна в Закона за БНБ. С нея се отменя един единствен текст, според който, ако член на управителния съвет на Централната банка подаде оставка, назначеният на негово място довършва мандата.

Проектозаконът е публикуван на страницата на парламентна. Промяната е необходима, за да може новоизбраният управител на БНБ да встъпи в длъжност предсрочно, ако настоящият гуверньор Иван Искров подаде оставка. 

От мотивите на законопроекта става ясно, че текстовете, според които човекът, който замени подалия оставка член на Управителния съвет на БНБ, довършва мандата, противоречат на правилата на Европейската централна банка. Според тях мандатът на един член на управителния съвет е минимум пет години. 

Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че има неофициална уговорка с Искров да подаде оставка на 19-и юни. Коментарът на Стоянова предизвика остра реакция от страна на БНБ, като Централната банка изпрати официално становище, че управителят Иван Искров не е упълномощавал никого да говори от негово име и потвърждава намерението си да спазва процедурите.

Засега единствената официална номинация е на Димитър Радев, който е кандидатура на ГЕРБ. По-рано днес Димитър Танев от Реформаторите съобщи по БНР, че вероятно и тяхната парламентарна група ще има номиниран кандидат.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2015 в 15:47

Като гледам какво бързане е с този закон за избор на Радев за управител на БНБ, ми става все по-ясно, че всичко е уредено.

05.06 2015 в 22:31

Естествено,че е нагласено. След толкова напъни направо ще грехота, ако не си изкара петте годинки. Все пак е пратем там с някаква мисия, време ще му трябва на човека.

05.06 2015 в 16:04

след дъжд - качулка. толкова неефективно е всичко това

05.06 2015 в 15:42

аман от нагласени работи