Близнашки: Протестът е на власт (снимки)

"Всички с политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове"

Нели Чолашка 06 август 2014 в 11:21 6351 28

Снимка Ивайло Анев

Проф. Георги Близнашки и Пламен Орешарски.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски предаде властта на служебния премиер проф. Георги Близнашки на официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

В изявлението си Орешарски отчете свършената работа за изминалата година.

"Работихме в най-сложната политическа среда в най-новата ни история. Ръководихме се от интересите на хората, въпреки съпротивата", обяви бившият вече премиер. Той напомни, че оставя добър резерв от над 8,5 млрд. лв. Призна отново, че правителството му не е успяло с реформите в образованието и здравеопазването, но било положено началото.

"Имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер", каза Орешарски на проф. Близнашки.

Малшансът бил заради липсата на законодателна инициатива, а щастието, защото служебните премиери били най-успешните в нашата история - били пощадени от критики.

"Днес в един вестник има заглавие "Протестът на власт" и това до известна степен е вярно", каза служебният премиер Георги Близнашки.

„Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство. През последната година българското общество преживя драматични сътресения.

Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, уточни той.

Според него основната задача на неговия кабинет е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. 

Като основни приоритети той спомена още да се стабилизират основните обществени системи и да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

Той обеща, че няма да има чистки или прояви на реваншизъм. Уточни обаче, че "всички замесени в корупционни скандали или проявяващи политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!