Близнашки: Не се правят реформи, а опити да се оседлае съдебната власт

OFFNews Последна промяна на 26 май 2015 в 20:21 3366 5

Предложенията за промени в съдебната система са не сериозна стъпка за реформа, а са опити да се оседлае съдебната власт. Това заяви пред bTV бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

Ходовете, които се предлагат не дават независимост на Висшия съдебен съвет, а с тях се дава възможност за още по-голям натиск при вземането на решения, категоричен е Близнашки.

При явното гласуване ще минават кандидатите на управляващите в този момент. Не е вярно, че ако има явно гласуване, хората във ВСС ще носят персонална отговорност, коментира той.

Според него когато се гласува по кадрови въпроси, както във ВСС, това трябва да става тайно, за да няма зависимост.

По повод посещението на Моника Маковей в България Близнашки подчерта, че тя не казва всичко за ситуацията в Румъния.

Там влиятелните среди, които се обособиха в началото на 90-те години, диктуват правилата и те са решили да се преборят с корупцията в държавата. Тук няма такова нещо, допълни Георги Близнашки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.05 2015 в 10:55

Еми никога не съм вярвала на "протестъра" Близнашки... Мазен ми е, червен ми е, хлъзгав ми е... Не смеели да гласуват явно във ВСС, щото щели да са политически зависими... дрън - дрън, ярина. Ами като избират във ВСС партийни чучела, така ще става. Не мога да си представя, че една Нели Куцкова, например, ще си крие вота. Както и не мога да си представя, че един милиционер от ГЕРБ, Анастасов ли беше, се плъзна в Конституционния съд и никой не знае какво прави и ще прави там един абсолютно анонимен човек. Докато не разберем, че всеки трябва да има ясна биография и професионална компетентност, а не партийно назначение, всеки избор всъщност не е избор...

26.05 2015 в 23:11

Това дето става ясно е, че ако не избираме ВСС и всички шефове на съдебната система с пряк избор от суверена ще има корупция.

Няма значение как ще гласуват във ВСС. Ако е закрито ще гадаем дали Цацаров доминира ВСС. Ако е явно гласуването ще е ясно че всъшност Доган реди пешките в съда. Това е разликата.

По въпроса за Румъния хипотезата на г-н Близнашки е основателна ако въпросните "среди" чувстват, че имат неограничена власт. При тая хипотеза работят олигарските в бившите съветски републики. Например Молдова, която си е като област на Румъния, нещо като Македония за нас, но в Молдова почти цялото население има румънско самосъзнание т.е. няма го елемента с промития мозък. Та в Молдова преди 10-тина години като бях, хората си казваха че корупция и бандитизъм няма. Казваха, че в Молдова има един мафиот, един единствен - държавата. В тая хипотеза дребните корумпирани човечета в администрацията ти пречат. Защо мафията държава да остави някакви митничари да крадат по границата ако всичко идва при мафията държава? Защо някакви архитекти да изнудват строителите и да застрояват парковете? Защо данъчни инспектори да изнудват фирмите на мафията държава и да прибират процент?

Та не знам дано не е истина това за Румъния, ама не мога да ги мисля и тях.

При нас хубавото е че имаме сюрия мафиоти, дето още се плескат един друг, въпреки че вече се заформят като задружна прослойка, която си подава топката за сметка на народа. Примера с КТБ и последващите цесии през ПИБ т.е управата на ПИБ някак си е работила заедно с хората на г-н Пеевски да спасят туй онуй.....

26.05 2015 в 21:51

Нещо ме съмнява в това твърдение на Близнашки, че влиятелни среди от 90-те год., които диктуват правилата, сега премахват корупцията. Ако е така защо чак сега я премахват? Явно повече от 20 години са я подкрепяли. Не ми се вижда логично.

26.05 2015 в 20:54

Защо мълчите бе гейберасти? И служебния ви премиер ви разправя как сте се осрали и се вижда отдалече!

Нали му събирахте подписи в подлеза на Ректората? По 2-3 хиляди на час! Какво стана с референдума? Вожда какво разправя? Това май било само "трик", а?
Добре че бяха Гроздан, Радан и Божо да го отворят на мурафети. Покрай тях научи нови думички като "трик".

26.05 2015 в 20:51

Близашки, разбрали как те прецакаха......който се е докоснал до ТИКВАТА.......