Близнашки: Христо Иванов се опитва да изнасили Конституцията

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2015 в 11:11 3548 5

Нямам какво да деля в личен план с министъра на правосъдието Христо Иванов, но когато опират нещата до Конституцията не мога да мълча. Той опитва да изнасили Конституцията. Това каза в „Тази събота” преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки.

Стратегията на Народното събрание за съдебна реформа, в която участвах и аз, предвиждаше определени неща, а сега се предлагат други. Вярвам, че парламентът ще отхвърли тази съдебна реформа, каза той.

„Опитват се да поставят обществото пред свършен факт, без обсъждане, без да се чуе мнението на хората, които разбират от тази материя. Опитват се да приватизират съдебната реформа”, посочи бившият премиер, който няколко пъти подчерта, че няма нищо лично към Иванов, който беше министър и в неговото правителство.

Според Близнашки Христо Иванов ще стане антигерой, ако промените все пак минат. „Не можеш да очакваш да изнасилваш Конституцията, а всички около теб ще гледат с одобрение”, посочи експертът и допълни, че в България има хора, които разбират и няма да мълчат.

По думите му това е грубо посегателство върху съдебната власт. С явното гласуване няма да им мине номерът, ще има съпротива, те тръгват срещу завоевания на цивилизацията, коментира още бившият служебен премиер. Той призна, че е пратил SMS на наследника си на поста Бойко Борисов, че ще допуснат грешка и че го подвеждат хора, които не познават материята.

„Личните отношения нямат никакво значение, въпросът е в потъпкване на фундаментален принцип”, посочи Близнашки, но добави, че министърът на правосъдието е поел отговорност по въпроси, по които не е компетентен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2015 в 15:05

Кацко, какъв точно ти е проблема с бежанците? Ти и сега имаш едни около МИЛИОН потомци на древните индийци, които не допринасят с нищо към държавата, а само лентяйстват. Обаче нали и ДПС има нужда от електорат...

13.06 2015 в 13:53

Не се притеснявайте г-н Балкански, както рече и кака Кри-СТАЛИНКА генетичното обогатяване е в разгара си. Едни 50 хиляди "бежанци" и проблемът е решен до невъзможност. Предполагам, че при 100 хиляди бройки в държавата ни ще започне разпад.

13.06 2015 в 13:38

Нищо ѝ не на Конституцията, нормална Конституция, средна хубост. Идеална конституция няма нито във ФАЩ, нито в Северна Корея.

Проблемът е как дявола чете Евангелието. Колегата професор (по конституционно право) с основание е възмутен от опитите за пореден път изпълнителната власт да се опитва да наруши ПРИНЦИПА ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ. И това се повтаря при всяко ново правителство.

Азбучна истина е, че ЗАКОНОДАТЕЛНАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА и СЪДЕБНАТА ВЛАСТ трябва да са НЕЗАВИСИМИ. Именно това им пречи на дребните душички, намърдали се удобно в политиката и бизнеса. За тях идеалната власт е нещо като ТОТАЛИТАРЕН КАПИТАЛИЗЪМ, където власта разпределя печалбите, както е в момента. Държавната трапеза е най-богата за примъкналите се към нея, и те не искат да изпуснат кокъла.

А между другото СЪДЕБНАТА ВЛАСТ в България с нищо не е по-добра или по-лоша от ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА или ЗАКОНОДАТЕЛНАТА. Качеството на ЧОВЕШКИЯ МАТЕРИАЛ и на трите места е НИСКО, слабо казано. Там е проблема, и той няма да се реши скоро.

13.06 2015 в 11:49

#01 добре написано! Напълно съм съгласен. Както американците и англичаните 800 години се гордеят и възхваляват Магна Харта така и ние 25 години се мъчим и срамуваме от неграмотна конституция

13.06 2015 в 11:26

Не ми е ясно какъв е този плач за "конституцията". Конституцията е дълбоко дефектна и то нарочно, така я разбираха демокрацията създателите й, неуки "правни" корифеи от СУ като Корнезов и Стоилов.

Двата й най-големи дефекта са липсата на ефективно разделение на властите, което да осигурява подходящият им баланс и обезправяването на гражданите.

От първото -- доминиращата роля на Народното събрание -- следват повечето проблеми на прехода, като слаби правителства, хаотична и непостоянна политика, поръчкови закони и малкият политически хоризонт на управляващия елит, заради който на власт най-вече се краде като за последно.

От второто следва практически пълна изолация на обикновения гражданин от законодателния процес. Аз не мога да заведа дело дори за откровен противоконституционен закон. Дори да се съберем подписи от милион граждани, не можем да предложим закон чрез референдум. Правата ни са орязани в полза на малка върхушка продажни депутати.

Не съм доволен от реформата на Иванов, главно заради бавния й ход и липсата на посока, но критиките за "изнасилване на конституцията" не са много на място.

Другите неща, за които е говорил -- подмяната на съдържание на мерки и т.н. са по-интересни, но офнюза не ги е осветил много добре и е трудно да се коментира по същество.