Бившите партньори за номинацията на Василев: БСП ще преговарят, ДБ ще решат, ИТН са против

Ружа Райчева 01 юли 2022 в 13:14 777 5

Снимка БТА/Архив

БСП се връщат на масата за преговори, "Демократична България" ще решат дали подкрепят кандидатурата на Асен Василев за премиер, а от "Има такъв народ" са на мнение, че Василев е "много лошо предложение". Това стана ясно от реакциите на политическите лидери в парламента, след като Кирил Петков обяви, че настоящият вицепремиер и финансов министър ще бъде номиниран за премиер със следващия мандат. 

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че тъй като условието им бе Кирил Петков да не бъде номиниран отново за премиерския пост, те ще се върнат на масата за преговори с "Продължаваме промяната".

Тя каза, че е очевидно, че с ПП и "Демократична България" имат различни гледни точки, но това, което всички искат, е да променят политическия модел в България. Според Нинова, за да има стабилност, трябва да има обединение. 

Корнелия Нинова обаче заяви, че управленската програма, предложена от Кирил Петков, "не е достатъчна". От БСП настояват за повече реформи в социалната сфера, здравеопазването и образованието. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че номинацията на вицепремиера в оставка Асен Василев за премиер не е обсъдена с тях и че предстои да вземат решение дали ще подкрепят неговата кандидатура. 

"За нас стои въпросът каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат, и в какъв формат ще търсят подкрепа. Дали правителство на малцинството, как ще изглежда това управление", каза той. 

Христо Иванов подчерта, че досега е имало сериозен проблем във взимането на решения и комуникацията вътре в коалицията и това е било основна причина за нейния разпад. Съпредседателят на ДБ каза, че през следващата седмица всичко това ще се обсъди и че е важно страната да не бъда тласкана към поредни избори. 

Той определи приоритетите в 6-месечната програма, обявена днес от Петков, като релевантни.

Лидерът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е на мнение, че Асен Василев е "много лошо предложение". Той заяви, че ИТН са напуснали коалицията заради поведението на ПП и че номинацията на Василев е "рокада и имитация на дейност".

Тошко Йорданов не е оптимист по отношение на преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. "Шансът за успешни преговори е минимален", заяви той.

От ИТН ще отидат на разговори с ПП ако бъдат поканени, за да спазят стандартната процедура, каза още Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Porr

01.07 2022 в 21:02

Нали итн-то не искаха Кирил Петков. Сега и Асен Василев не искат. Като бяха мнозинство и правителство не искаха да правят. Какво искат все пак?

9347

4

Анализи

01.07 2022 в 17:45

ИТН не са българи, а чалгари, водени от градинския маркуч и градинското джудже. Изпълняват поръчки, много е вероятно срещу крупни суми.

5827

2

pisnamiotmutri

01.07 2022 в 14:19

Със селски шутове и руски слуги не се преговаря. Нека народът си заслужи свободата. 60% доброволно се отказват от правото си на вот ама хленчат за свобода и демокрация

1005

1

Блейк7

01.07 2022 в 14:03

Ама Тошко, кажи си направо бе мойто момче. Кажи си направо, че искаш ПП да не предлагат отново Кирил, да не предлагат Асен. Кажи си направо, че искаш да те предложат теб или поне БаЛАЛАбанов.