Бежанците ще повлияят на местния вот

OFFNews 04 октомври 2015 в 20:06 4068 1

Бежанците ще повлияят на местния вот

Снимка bTV

Бежанската вълна ще повлияе на местните избори заради регистрираните по населени места чужденци.

В Харманли общината при предишните избори е била с население малко над 23 000. Сега обаче справката сочи - над 30 000. Нарастването се дължи не на висока раждаемост, а на близо 7 хиляди мигранти, които са преминали през лагера и по закон с регистрацията са получили постоянен адрес в Харманли, съобщава bTV.

Законът е ясен - скочи ли населението над 30 000 души, броят на общинските съветници автоматично се увеличава - от 21 на 29.

Лагерът в Харманли може да е само транзитна спирка, но адресната регистрация остава - и населението, поне на хартия бележи ръст. Заради мигрантите общината премина в по-горна категория и в местния парламент ще има 29 съветници, а не 21 както досега.

„По-големият брой на общинските съветници дава възможност и за повече мнения, повече гледни точки”, коментира председателят на ОбС Пламен Делчев.

Други обаче са на мнение, че не е реално увеличението на населението със 7000 души, когато постоянно живеещите в Харманли от всички етноси и националности изглеждат по-малко.

Бежанците засега нямат право на глас, камо ли да бъдат избирани. Изкуствено завишеният брой съветници обаче ще ощети общината. Месечно всеки съветник получава към 200 лева. По груба сметка - заплатите на осем съветници за един мандат възлизат на 77 000 хиляди лв.

Изчислението не е окончателно - когато се събере за първи път, новият по-голям общински съвет в Харманли може да си гласува друго възнаграждение - например по-високо.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София