Без истински реформи кабинетът няма да изкара мандат, смята Радан Кънев

OFFNews 16 декември 2015 в 08:33 3399 3

Без истински реформи кабинетът няма да изкара мандат, смята Радан Кънев

Снимка БГНЕС, архив

Кабинетът няма да изкара пълен мандат, ако не бъдат осъществени сериозни реформи. Това е мнението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който излезе в опозиция на управлението. 

В интервю за Нова тв той обясни, че финансовата и икономическа политика на страната ще доведат държавата до фалит.

„С подобна финансова и икономическа политика България ще рухне под тежестта на публичните си финанси и на раздутата си партийна публична администрация. Без много сериозна промяна, без истински сериозни реформи, този кабинет не може да изкара мандат", прогнозира Кънев.

По думите му мнозинства във формат ГЕРБ, ДПС и АБВ са заставали зад лоши предложения.  

"При такава сериозна криза, при такъв разлом в мнозинството, следва премиер министърът да подаде оставка и да създаде нов кабинет в рамките на този парламент", каза Кънев. 

Той очаква колегите му от Реформаторския блок "да се разочароват достатъчно" и да излязат в опозиция. "Колегите от РБ, кото избраха да преговарят с ГЕРБ, сега имат тази нелека задача да стигнат до някакво споразумение за близките 6 месеца или нещо подобно. Аз изразих скептицизма на ДСБ. Нашата позиция е, че доверието в ГЕРБ е изчерпано от подобни ходове, че на декларации не вярваме. Така че аз много скоро очаквам и колегите от другите партии в Блока да се разочароват достатъчно, така че да се съберем в опозиция. Ако това нещо не стане, ако те решат да вярват на лъжи до края на мандата на този кабивет, което е твърде възможна хипотеза, можете да бъдете сигурни, че ДСБ ще има много ясен път напред и ние вече работим върху него", обясни той.

Кънев коментира и предстоящото гласуване на промените в Конституцията на трето четене. Неговата позиция остава срещу приетите промени в този вид, които доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. При предстоящото гласуване е необходимо мнозинство от 180 депутати. 

"Видях мнозинства от по 210 депуатти без нашите. Така че, който си ги сглобява тези мнозинства – не знам, Цветанов ли е, Цацаров, Местан, който го прави, ако обича да си свърши пак работата. Защото, когато искаш да направиш пак демонстрация на неувежание към собствения си подпис и неуважение към партньора си, можеш да събереш 201 гласа, а когато трябва да мине Конституцията – не можеш. Ако е така, доста безотговорно е било и миналия път и този", допълни Кънев. Той прогнозира, че депутатите от РБ няма да гласуват по един и същи начин.

Той обясни, че няда да допусне напрежение и конфликт в Реформаторския блок. Според него в Блока няма разлом. "Разломът е в десните избиратели, в хората с дясно мислене и изобщо по линията нужна ли е опозиция отдясно на кабиета "Борисов" - 2", каза Кънев. Подозира, че няма да се гласува по един и същи начн. Конституцията винаги се гласува от квалиизирано мнозинство, така че тук е отношението към конституцията. Моето мнетие е негативно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков