Дайнов: Бойко Борисов разцепи РБ и храносмля едната част

Като тръгнеш на разходка с крокодил, рано или късно ще те изяде, коментира Кънчо Стойчев

OFFNews 14 декември 2015 в 14:01 11924 17

Излизате вие в гората да се разхождате с крокодил, много се сприятелявате с крокодила, правите си пикници, ядете си пържоли и изведнъж установявате с потрес, че крокодилът ви изяжда, защото през цялото време сте си мислили, че съществува крокодил вегетарианец. Така Кънчо Стойчев коментира пред Нова тв настоящата политическа ситуация. Бойко Борисов разцепи Реформаторския блок и храносмля едната част - така я описа пък политологът Евгений Дайнов по време на разговора.

Ето как двамата коментираха ситуацията:

Големият въпрос сега е може би какво следва с управлението, как ще се разрази този сблъсък - вече и съдиите са въвлечени по някакъв начин в темата правосъдие. Първо, с политическия въпрос: предсрочни избори според вас ще има ли, защото и такава заявка беше дадена като възможност?

Евгений Дайнов: Да, ще има. Няма начин да няма, защото ГЕРБ до такава степен разклатиха обществото и държавата, че те не могат да го управляват вече и ще има предсрочни избори.

Господин Дайнов, разбират ли обществото, държавата, публиката, избирателите от съдебна реформа, от детайлите в квотното разпределение между съдии и политическа квота и прокурори и политическа квота?

Евгений Дайнов: Не това е разговорът. Големият разговор е, че в страната са създадени условия за произвол и хората го усещат. В момента, в който подпишеш нещо и след това направиш точно обратното, както направиха ГЕРБ, това означава, че в тази държава ничий подпис не важи вече - всеки прави каквото си иска и настъпва произвол. ГЕРБ си мислят, че това работи в тяхна полза.

Господин Стойчев?

Кънчо Стойчев: Аз искам да започна обаче от началото с малка, измислена приказка. Излизате вие в гората да се разхождате с крокодил, много се сприятелявате с крокодила, правите си пикници, ядете си пържоли. Изведнъж установявате с потрес и голяма изненада, че крокодилът ви изяжда, защото през цялото време сте си мислили, че съществува крокодил вегетарианец. Такъв крокодил не съществува.

Кой е крокодилът в случая и кой е летовникът?

Кънчо Стойчев: Вижте за какво става дума. Разбира се, че политиката се базира на компромиси, но не на безпринципност. Какво направиха нашите приятели от Реформаторския блок? Събраха се с нещо, което по никакъв начин не е дясно. Не говоря за никого персонално, а на база политика, дясна политика. Връщам се само на последния бюджет. Нима този бюджет, който се гласува е десен? И тези хора не станаха и принципно казаха: "Ние не можем да участваме в това нещо". Това е поредният бюджет, в който 5 милиарда ние ги даваме. 6, 7 ей така милиарди си текат.

Второ, събраха се с нещо, което по никакъв начин не е демократично. Само преди два месеца завършиха избори. Аз такива избори до момента в България не бях виждал. "Не, ние сме партньори с тях."

И трето, събраха се с нещо, което няма нищо общо с правовата държава и със законовия ред. Ами честито, братя Реформатори, не може да не се плати цена, защото това е такава тежка идиосинкразия - това не е обида, това е болестно състояние.

Какво ще се случи - предсрочни избори, промени в кабинета, оставане на част от Реформаторите?

Кънчо Стойчев: Борисов каза: избори две в едно.

Това очаквате да и вие?

Кънчо Стойчев: Да.

И евентуално той кандидат за президент?

Кънчо Стойчев: О, много вода ще изтече до тогава.

Отрече го категорично в последните си изявления.

Кънчо Стойчев: Нищо чудно колкото повече го отрича, точно това да направи. 

Господин Дайнов?

Евгений Дайнов: За кое?

За съдиите например. Какво значи включването на съдиите в този процес - кого представляват те - себе си или някой друг?

Евгений Дайнов: Аз го написах това нещо вчера или завчера беше. Републиката, написах, е жива. Съдиите, тоест институцията, олицетворяваща правото, излезе с тогите си, като институция, за да каже: "Нас не ни е страх".

От кого не ги е страх? Те не формулираха точно.

Евгений Дайнов: Е, как от кого? В държавата има много мощни организирани сили, които тормозят хората. ГЕРБ е основната, главният прокурор е следващата, на различни нива има различни тормозители. Съдиите са носителите на идеята за справедливост и е много важно, че те излязоха - такова нещо в европейската история няма, камо ли в България. Последния път, когато се случваше такова нещо, съдии и адвокати протестираха в Пакистан, беше световна новина, беше преди 10 години и аз още я помня. Това означава, че отвътре излиза гласът на републиката и казва: "Тези институции корумпираните, това не е държавата - ние сме държавата".

Кънчо Стойчев: Имаме и светъл лъч. Имаме човек като Лозан Панов, който направи нещо, поднесе на обществото текст, който е брилянтен.

Какво според вас каза той?

Евгений Дайнов: Утре в лекцията си започвам да преподавам по тази реч. Тя е историческа българска реч, нарежда се до речта на Филип Димитров от края на 1992 г. Тя казва следното: държавата е отвлечена и ние имаме правото да си я вземем обратно, дори ако да ни обвиняват в преврат, от улицата ще си я върнем. 

Кънчо Стойчев: Точно така. Точно това казва: "Това не е нашата държава, взели са ни я". Не питайте кой ни я е взел. Много е рано сутринта.

Евгений Дайнов: Препотвърди правото на Джон Лок, който е философът, чиито мисли оформят сегашната демокрация, и който казва: "При определени обстоятелства народът има правото на бунт - тогава, когато държавата достатъчно дълго време прави злини".

Признава ли той в тази реч, че съдиите са несвободни в България и вземат решения в зала под политически натиск от власти, които са всъщност продължение на пипалото на мафията?

Евгений Дайнов: Призна, че ги натискат и има определени съдии, които ги е страх, естествено.

Кънчо Стойчев: Тук говорим само за политическия елит. Когато става дума за правосъдие, свързано с политико-икономическия елит. Иначе България знаем, че е на първо място по брой осъдени спрямо брой дела. Тоест когато е за обикновените хора, те си биват осъждани. Но проблемът е онази симбиозата на върха, която има своето определение в речника.

Корупция се нарича.

Евгений Дайнов: Не, Лозан Панов я нарече много правилно с аристотеловия термин - олигархия. Олигархия означава група могъщи, както казва Аристотел, мъже, които управляват задкулисията в свой интерес, не в интерес на обществото. 

Кънчо Стойчев: Змийско сплитане на интереси. Змийско сплитане на интереси точно там, където те не трябва да бъдат сплетени, а трябва да бъдат разделени.

След като бе приета оставката на Христо Иванов, вие написахте във Фейсбук: Бойко Борисов избра Пеевски. Защо те са заедно?

Евгений Дайнов: И Цацаров. Манталитетът в ГЕРБ е същият като в Цацаров и Пеевски. Те си мислят, че е справедливо да управляват силните. Да няма ред, да няма правила, да може да подписваш нещо, след това да правиш точно обратното. Защо ще имаме предсрочни избори? Те си мислят, че скроиха капан на Реформаторския блок, те си мислят, че направиха показно, че по най-брутален начин ги изпържиха и са много доволни от себе си, без да разберат, че властта изтича от ГЕРБ в момента и отива към Цацаров, към Пеевски, към ДПС и към АБВ. ГЕРБ отслабва в момента, в който въведе произвол - това ще докара предсрочни избори. Властта напуска ГЕРБ в момента.

Господин Стойчев? И, между другото, Петър Москов, Радан Кънев - какво се случи там?

Кънчо Стойчев: Проблемът е, че изборите няма да решат нищо. След последните избори аз не съм убеден, че честни избори в България ще се проведат. Ние видяхме безобразия, достатъчно се нагледахме. Така че изборите до нищо няма да доведат, иначе изборите винаги са оздравителен процес, нищо лошо няма в това да има избори, голяма работа, че сме имали преди два месеца. Ако трябва, ще имаме до тогава, докато е необходимо. Тук се подменя истинският дневен ред. Говори се за някаква стабилност. Извинявайте, това е пълно безобразие с тази стабилност, защото стабилност на базата на 5-6 милиарда всяка година от 2008-ма горе-долу... Това е непрекъсната заплаха. Като се говори за стабилност, се казва: "Вижте, сега ако не сме ние на власт, утре всички ще сме на улицата и ще стане като при Орешарски". Да, но "Орешарски" посегнаха да вземат 1 милиард, даже не го и взеха, и като погледнем финансово как стояха нещата... Не защитавам нито едно правителство, но просто разбивам мита, че тази стабилност с нещо е полезна. Стабилност да затъваме с по 5-6 милиарда всяка година? Това изобщо не е никаква стабилност.

Какъв е изходът от това, което става в момента, дори и да има избори две в едно с президентски избори?

Евгений Дайнов: Познаваме се отдавна и в това студио непрекъснато напомням следното: 2012 година през лятото започна процес, който ще трае 7-10 години, докато не си върнем държавата от тези. Минали са 3. Ще има още много избори, ще има много още сътресения, докато не си върнем държавата.

Това възможно ли е, господин Дайнов?

Евгений Дайнов: Възможно е, да. Тук не е Москва, както се казва.

Кънчо Стойчев: Не само е възможно, но е задължително. Наистина ще е бавно. 

Евгений Дайнов: Тук не е Москва, не е Молдова.

Ако е така, защо вечер пред Съдебната палата и пред Народното събрание излизат стотина души?

Евгений Дайнов: Стотина - стотина. Вижте, не всички са преодолели илюзията, че ГЕРБ могат да свършат нещо дясно или европейско. И понеже се вика за оставка на тези вечерни протести, директно се вика "Оставка" и "Мафия" към Министерския съвет, не всички хора са готови, но ще се сготвят, ще разберат.

Кънчо Стойчев: Ще повторя: Реформаторският блок носи пряка вина за това, което казва г-н Дайнов.

Защото са излезли с крокодил в гората?

Кънчо Стойчев: Да, едно е компромис в политиката, друго са принципи. Ако е голямо, зелено и се влачи по земята, сигурно е крокодил.

Има ли в момента Реформаторски блок или голямото, зеленото го е схрускало?

Кънчо Стойчев: Вече няма, вече няма.

Евгений Дайнов: Бойко Борисов проведе същата операция спрямо Реформаторския блок, която проведе срещу СДС преди няколко години. Цепи ги по средата и храносмила едната част. Това прави Бойко Борисов в момента.

Ама то не става, ако не го иска едната част или? Как мислите?

Евгений Дайнов: Храносмиланите от Бойко Борисов винаги са изумително доволни до момента, в който изчезнат завинаги.

Кънчо Стойчев: Да, веселите физиономии още продължаваме да ги виждаме. Всеки ден весели физиономии.

А как възприехте това, което излезе на преден план: Петър Москов и Радан Кънев. Единият излезе и каза: "Аз съм министър на Реформаторския блок", другият казва: "Той не е министър на Реформаторския блок, а зад него стои гърбът на господин Борисов"?

Кънчо Стойчев: Цирк. Мога да го определя само като политически цирк.

Евгений Дайнов: Не, не, виж сега. Това са човешки драми. Петър Москов избра да бъде храносмлян, защото си помисли, че това не е крокодил, а Радан Кънев се спаси за бъдещ политически живот.

Спаси ли се? Някои казват, че остава в изолация.

Евгений Дайнов: Времената са разделни и Христо Иванов е прав - разделя ме се белите овце и черните овце. Който не е при белите овце, остава при черните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!