БАПН с позиция от 7 точки за промените в Изборния кодекс и мажоритарния вот

OFFNews 28 ноември 2016 в 18:01 2985 2

Снимка БГНЕС

Българска асоциация по политически науки  излезе с декларация от 7 точки относно промените в Изборния кодекс, които следва да се направят след проведения през този месец референдум.

Пълната декларация на БАПН без редакторска намеса:

Считаме за свой професионален и граждански дълг да се включим в дискусията за промени в изборното законодателство и да допринесем за безпристрастното обсъждане на правила, които създават гаранции исканията за повече отчетност и отговорност в политиката да бъдат реализирани, а и гражданите да не бъдат подведени.

Водени от желанието да допринесем за добре информирана и аргументирана дискусия в Народното събрание, предлагаме нашата позиция относно предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство.

1. Международен опит: развити демократични държави не използват предложената избирателна система за избор на парламент; утвърдените демокрации в последните десетилетия не заменят пропорционалните си системи с чисто мажоритарни.

2. Основен недостатък на предложената система: намалена представителност на парламента.

3. Необосновано редуциране на политическия плурализъм.

4. Проблеми с определяне границите на избирателните райони; риск от блокиране на демократичния процес.

5. Рискове при администриране на изборния процес.

6. Улеснено купуване на гласове и разрастване на контролирания вот.

7. Нарушаване на международни стандарти относно сроковете за промени в изборното законодателство.

В заключение, потвърждаваме нашата готовност да продължим участието си в дискусията по промените в изборното законодателство. Надяваме се, че народните представители ще подходят с отговорност към този процес и че всички заинтересовани страни ще се придържат към конструктивен диалог, от който нашето общество има нужда. Убедени сме, че при обсъждането на тези въпроси всички трябва да се ръководим от Конституцията на Република България, която в чл. 1 (3) гласи:
„Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

29.11 2016 в 09:48

Абе, няма значение пропуционална ли е, манджоротарна ли е, щом великият кумир Слави го е казал, така трябва да стане. Питайте посетителите на концерта му.
 
X

Да помогнем на украинските деца!