Манолова внесе промени в Изборния кодекс, Шоуто на Слави няма да става партия

OFFNews 21 ноември 2016 в 12:20 11831 1

Снимка БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова и сценаристите на Слави Трифонов внесоха в парламента промени в Изборния кодекс в съответствие с референдума иницииран от екипа на "Шоуто на Слави" и проведен заедно с президентския вот. 

"Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Задължително е този закон да бъде приет от това Народно събрание. Законът е внесен, единственото, което трябва да направят, е да си вдигнат ръчичките и да го гласуват", заяви сценаристът Тошко Йорданов. "Ние няма да участваме в предсрочни избори, ние сме телевизионно предаване, не сме военна организация. Ако някой от екипа реши да се кандидатира, и хората го харесват, може да се кандидатира. Всеки човек е в правото си да реши как да постъпи. Но ние организирано като шоу да ходим, няма да ставаме партия, заяви Йорданов.

Промените, внесени днес, се отнасят до мажоритарните избори. Те предвиждат страната да се раздели на 231 едномандатни избирателни райони и 9 за чужбина. Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете. Районирането на страната се указва в специално приложение на закона. Въвежда се уседналост и на парламентарните избори. 

От „Шоуто на Слави” настояват промените да влязат в сила още за предстоящите извънредни парламентарни избори през пролетта. Един депутат ще се избира от един район от около 30 000 души, смята Мая Манолова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови