Българите в чужбина ще гласуват в около 350 секции

Мая Младенова 25 август 2014 в 15:45 4539 1

Катя Тодорова
Катя Тодорова

Около 350 секции ще бъдат отворени за гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври, прогнозират от Външно министерство.

За функционирането им са заделени 1,2 милиона лева.

Засега списъкът със сигурните секции наброява точно 293. ЦИК вече обяви къде се намират те. Данните са от справка на база брой секции, в които през последните 5 години са се явили поне 100 избиратели. Към тези секции могат да бъдат добавени нови, ако за тях бъдат получени достатъчен брой заявления - по електронен път или внесени в мисиите на място. Ръководителите на задграничните представителства също могат да инициират отваряне на секция, като мотивират нуждата от нея, например с цел да се избегнат опашки.

По прогнозни данни общо около 350 и максимум около 400 ще са секциите ни зад граница, заявиха днес зам. министърът на външните работи Катя Тодорова, която ръководи работната група по организацията на изборите в чужбина. Експертите обявиха, че се усеща тенденция за повишен интерес към участие във вота и припомниха, че новият Изборен кодекс предлага по-облекчен режим за отваряне на секции. За места с посолство или консулство са необходими едва 20 предварителни заявления, а за места, в които нямаме дипломатическа мисия - 40 заявления. В предишното законодателство нужните заявки бяха 100.

От МВнР призоваха българските граждани в чужбина да използват активно възможността да подаване на заявления онлайн - през сайта на ЦИК или на МВнР.

Окончателният брой секции извън страната ще бъде определен с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 13 септември 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови