Михо Михов: Няма смисъл от армия на границата с Македония

OFFNews 14 май 2015 в 16:04 3566 1

Михо Михов: Няма смисъл от армия на границата с Македония

Няма предпоставки и рискове, за да бъде пращана армия на границата ни с Македония. 

Това каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана в парламента Михо Михов. 

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че вече са изпратени военни, които да противодействат при евентуална заплаха от преминаване на терористи. "Подготвят се и пунктове, защото тези 90 хиляди български граждани, които са в Македония, могат да си дойдат, но при една и хуманитарна криза, ако се окаже, че има в съседната ни държава, ние трябва да имаме готовност и за това", каза в сряда пред депутати Борисов. 

Днес бившият шеф на авиацията и на Генералния щаб на армията не потвърди дали на границата има армия. "Ако ме питате дали има смисъл армията да е на границата, считам че няма смисъл. Няма предпоставки за това да има армия на границата", обясни Михов. Той обясни, че на заседанието на комисията е обсъдена обстановката в Македония.

"Каква заплаха има? Има ли струпване на войски или нещо подобно? Миграционният поток не е задача на българската армия и вие знаете спора по темата за южната ни граница. В случая миграционният поток е разрешаван от българската армия много отдавна - в края на миналия век, 1999 година. Тогава миграционният поток беше от Косово и той беше значителен. Тогава армията създаде лагер в с. Радуша, където охраняваше бежанците и ги хранеше и обличаше", припомни генералът. 

Заплахата от миграционна вълна след събитията в Куманово беше обсъдена от Съвета по сигурността към Министерски съвет. Тогава беше отчетено, че състоянието на границата е спокойно и няма увеличение на пътникопотока.

От Министерството на отбраната уточниха, че армията и Гранична полиция са провели общи занятия, които са свързани с взаимодействието им при евентуален миграционен поток. Успоредно с това са изпратени и групи за наблюдение на границата. От министерството уточниха, че не става въпрос за изпращане на въоръжени части и военна бойна техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!