Данъчният калкулатор на БСП, или какви данъци ще плащаме, ако дойдат на власт

OFFNews 15 май 2015 в 16:01 5485 7

Снимка пресцентър БСП

Депутати от Парламентарната група на БСП Лява България и лидерът на левицата Михаил Миков представиха в Народното събрание онлайн данъчен калкулатор, с който всеки може да изчисли колко ще спести и колко ще плати при прогресивния данък спрямо това, което плаща на хазната при сегашното облагане.

Левицата за втори път внася законопроект за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивното подоходно облагане под името "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица". 

По думите на лидера на партията Михаил Миков все повече стават сигналите, че разполагаемият доход на най-бедните работещи в Европа е изключително нисък.

„Прогресивният данък дава възможност на всички с доходи до 1 514 лв. да получат по-висок разполагаем доход. Представяме ви този калкулатор, който от днес ще бъде достъпен и всеки български гражданин може да изчисли какво ще получи от прогресивното подоходно облагане”, посочи социалистът. Миков обясни, че около 2 000 000 души ще спечелят от въвеждането му. Председателят на БСП бе категоричен, че освен, че осигурява справедливост, прогресивното подоходно облагане решава и въпроса с разполагаемия доход на гражданите.

Миков припомни, че сегашните управляващи са отнели правото на 10-процентното преотстъпване на данъка за хората с минимална работна заплата. Сумата, която трябваше да им бъде възстановена възлиза на 430 лв. за година. Според лидера на социалистите дори предвиденото увеличение на минималната заплата не може да компенсира това, което е било отнето чрез премахването на тази отстъпка. Михаил Миков призова гражданите да станат по-настойчиви пред народните представители от своя избирателен район в подкрепа на прогресивното подоходно облагане.

Депутатът от БСП Лява България Георги Търновалийски добави, че прекият фискален ефект от тази промяна ще бъде между 120 и 130 млн. лв. в повече за държавния бюджет.

Присъстващите демонстрираха онлайн калкулатора с въвеждането на една депутатска заплата от приблизително 3 000 лв. От изчислението стана ясно, че при прогресивно облагане депутатите ще плащат със 154 лв. по-висок данък, отколкото сега. Дължимият данък за тези обаче, които получават средната работна заплата за страната – 840 лв., ще бъде с 36 лв. по-малко.

Онлайн системата на БСП изчислява данъчното облагане на доходите на физически лица и при отчитане броя на децата в семейството. Така при прогресивно облагане за работник или служител със средна работна заплата от 840 лв. и с две деца дължимият данък ще бъде 39 лв., а при сегашното облагане – 89лв.

Изчисленията на онлайн калкулатора показаха още, че при доход от 450 лв. на човек с две деца дължимият данък с предлагания от БСП Лява България закон ще бъде 0 лв., а при сегашното законодателство той възлиза на 45 лв.

Изчислете данъка, който ще плащате ако БСП дойде на власт:  www.bsplb.com  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови