България ще получи 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г.

OFFNews 16 януари 2024 в 10:04 2505 1

Емил Ефтимов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Адмирал Ефтим Ефтимов

България ще получи осем американски изтребители F-16 от САЩ през 2025 година, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България в "Денят започва" по БНТ.

По думите му търсенето на тези самолети е засилено и ако искането е било отложено, е имало възможност да получим летателните апарати след 2030 г.

"Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета", добави той.

Адмирал Ефтимов заяви, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. Това означава, че подготовката на пилотите върви по договор.

"84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на военновъздушните сили на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива, за да се планират задачите и да се изпълняват", каза Ефтимов.

В рамките на визитата си в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

По време на кратка церемония министър Тагарев разписа шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен. България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Относно Страйкърите адмиралът поясни, че сделката за придобиването им в пълния комплект е "голяма стъпка напред в сухопътните войски". Той уточни, че машините ще дойдат на части в България и ще бъдат сглобявани на терен, като ще се обучава и състава на сухопътни войски. 

Адмиралът коментира и инфраструктурата за източният фланг на НАТО, като спомена, че тя ще е на стойност от 100 млн. лв. Той поясни, че 6 млрд. евро е финансирането в държавен мащаб. 

Вчера министър Тагарев заяви, че правителството е готово да инвестира 6 млрд. евро в пътна и железопътна инфраструктура, за да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия.

Ефтимов съобщи още, че България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море и на този етап няма решение за участие на наши офицери в операцията в Червено море.

Началникът на отбраната коментира още, че ключовото за успешното завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията.

Той заяви, че още преди случаите с "Галакси Лийдър" и с кораба "Руен" страната ни е имала покана от т.нар. обединени морски сили на САЩ да се включи в тази операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!