България се нуждае от преки доставки на руски газ, заяви Радев

Според президента покупката изтребители от Русия е невъзможна

OFFNews Последна промяна на 21 май 2018 в 08:34 3074 0

Покупката изтребители от Русия е невъзможна, заяви Радев

България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС.

Това е заявил президентът президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", съобщава БТА. 

По думите на Радев изискването е логично, от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

Пред "Комерсант" Радев заяви, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. "Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Радев.

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

В интервюто Радев съобщава, че ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.