Президентът Румен Радев в Русия за среща с Путин

OFFNews 21 май 2018 в 07:11 4265 0

Президентът Румен Радев заминава за Русия. Той ще бъде там на работно посещение, което ще продължи на 21 и 22 май и в което ще го придружава съпругата му Десислава Радева.

Българският държавен глава ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 22 май в Сочи и министър-председателя Дмитрий Медведев на 21 май в Москва. След разговора с Путин двамата президенти ще направят изявления.

Перспективите за развитие на двустранните отношения в икономиката, енергетиката, образованието, културата и актуални въпроси на международната сигурност са предварително обявените теми за разговорите.

В рамките на посещението му е планирано и участие в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

На 21-и вечерта Радев ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Большой театър.

В българското посолство в Москва той ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на „Групата за приятелство България - Русия“ в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.

Непосредствено преди Радев в Сочи при Путин бяха германският канцлер Ангела Меркел, сирийският лидер Башар Асад, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Разговорите се водят на фона на силно напрежение заради излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, въздушните удари между Иран и Израел, насилието в Ивицата Газа и Западния бряг, провокирано от прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим - знак за признаване на свещения град за столица на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови