България обещава да свърже Търговския регистър с европейската система през януари 2022 г.

OFFNews 15 юли 2021 в 16:54 2123 0

Малко след съобщението на ЕК, че ще даде страната ни на съд, тъй като все още не е свързала Търговския си регистър с европейската система (BRIS) българското правосъдно министерство съобщи, че МП е започнало работа за отстраняване на проблема. 

През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на закъснението.

Министерството е изготвило техническа спецификация, провело е процедури и е сключило договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на Търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

Новото ръководство на Агенция по вписвания изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, който ще е готов до края на тази година.

От януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри.

"При успешно завършване на тези дейности това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата", посочват от правосъдното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови