ЕК дава на съд България заради липса на връзка между Търговския регистър и европейската система

OFFNews 15 юли 2021 в 13:56 1955 0

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС, тъй като все още не е свързала Търговския си регистър с европейската система (BRIS).

Крайният срок за това - 8 юни 2017 г., отдавна изтече, посочват от комисията.

"Над 4 г. след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на ЕК, България все още не е свързана със системата", се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Това е причината нито една от функциите на BRIS да не работи спрямо българските дружества. А това затруднява получаването на съответната информация за българските дружества от гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества, обяснява ЕК.

За дружествата, които все по-често извършват трансгранична дейност, е от съществено значение да имат лесен достъп до информация за дружествата, установени в различните държави в ЕС. BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за дружествата от ЕС, така че всички европейски търговски регистри могат да обменят данни по електронен път, по безопасен и сигурен начин във връзка с презгранични сливания и чуждестранни клонове. В дългосрочен план целта е да се подобри доверието в единния пазар чрез повишаване на прозрачността и предоставяне на актуална информация, като същевременно се намали ненужната тежест за дружествата, допълва ЕК.

На 2 юли 2020 г. комисията изпрати официално уведомително писмо на България. На 18 февруари 2021 г. бе издадено мотивирано становище, припомня комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови