България няма да се намесва пряко в случай на военен конфликт

OFFNews 20 януари 2022 в 18:02 5038 4

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

България като част от НАТО има своя глас и по своему също е декларирала, че няма да се намесва пряко, ако има военен конфликт, заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред Нова Нюз.

Според него ако има конфликт в непосредствената близост до България, последствията може да са икономически или свързани с бежанци: "Това трябва да се вземе предвид, независимо от намеренията на НАТО да не се намесва пряко". 

Янев каза още, че "всичко, което говорим и е пред очите на обществото в последните месеци, създава основание за тревога".

На практика никой не иска война. Наша отговорност е да вземем адекватни мерки и да сме подготвени. Дали и как би могло да се случи нещо в непосредствена близост, не съм готов да коментирам, защото утрешният ден може да донесе нещо ново, коментира той за думите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин ще предприеме военни действия в Украйна, след като струпва войски край границата.

Министърът на отбраната допълни, че българската армия е призвана да подготвя сили и способности, както и да съставя планове, за да отговори адекватно и да осигури суверенитета и защитата на страната. 

Армията прави точно това - подготвя се за различни сценарии и може да реагират адекватно, категоричен е Стефан Янев. 

По думите му предназначението на НАТО е отбранителен съюз и пактът не се готви да напада никого, но ако има заплахи в близост до границите му, трябва да е готов с отбранителни мерки: "България също трябва да е готова". 

Според военния министър въпросът за това къде и как да се разполагат допълнителни военни винаги стои на дневен ред, но решенията какъв тип войски ще бъдат разположени на територията на България - дали наши или други, е национално. 

Янев добави, че предстои срещата на министрите на отбраната през февруари и дотогава трябва да има национална позиция на България, която той да защитя - за отбранителния потенциал, който трябва да има страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

3

Пустиняк

21.01 2022 в 07:21

Само ще кажа Слава Богу, че сме в НАТО! Защото Руссия, хочеть Мир! Весь мир... След Южна Осетия, Грузия, Приднестровието, Крим, и Донбас, сега на Путин му се иска и Украйна! Ние вече почти сме загубили Поморие и Камчия където говоримият език е руски и където и в циганската махала във всяка къща има по една рускиня.

14048

1

voododoll

20.01 2022 в 18:43

Каква отбрана каква мощ бе!? По-малки сме от Украина 6 пъти като територия и близо 7 пъти като население. Украйна има в пъти по-голяма армия и като бройка и като военна техника. Ако Русия ни нападне нас днес, утре сутринта на президентството ще се вее Руски флаг…