България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на световното през 2030 г., обяви Борисов

OFFNews 02 ноември 2018 в 14:20 3862 2

През 2030 г. България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Световното първенство по футбол. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след четиристранна среща във Варна на високо равнище.

На срещата са обсъдени енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност. Засегнати са въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Обсъдени и областите, с които да се гарантира стабилността на региона и балансираното му развитие.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че приоритет на външната ни политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите.

„Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център „Балкан“. Само думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България“, каза премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му потоците за газовия хъб могат да отидат на север, могат да отидат на запад.

По отношение на инфраструктурата премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана. „Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, коментира премиерът.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова. „Чакам да излязат археолозите от последните 20 км. За две години ще направим последната 20-километрова отсечка“, уточни премиерът. По отношение на отсечката Солун – София, Борисов увери, че е останало само Кресненското дефиле. „Огромната част – „Струма“ е готова“, обясни Борисов.

Премиерът коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани.

„Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност“, коментира Борисов. „Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар“, заяви Борисов.

Днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона. Това са много важни цели в геополитическата ситуация. Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона, каза Виорика Дънчила - министър-председател на Румъния, цитирана от БНТ.

Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който участва във формата, обсъдени са въпроси от общ интерес като развитие на високите технологии, енергетиката и сигурността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови