Българи с двойно гражданство искат право да стават депутати

OFFNews 19 март 2014 в 16:49 6457 8

Божидар Томалевски

Снимка БГНЕС

Българите с двойно гражданство също да могат да бъдат избирани за депутати. Тази идея бе разгледана на днешното заседание на парламентарната Комисията за взаимодействие с гражданските организации, оглавявана от Мая Манолова.

На днешното заседание представители на Граждански форум за промяна и на ПП "Другата България" поискаха българите, живеещи в чужбина и придобили второ гражданство, също да бъдат избираеми за народни представители. За целта е необходима промяна в ал. 1 на чл. 65 от Конституцията.

Председателят на ПП "Другата България" Божидар Томалевски заяви, че интересите на българските емигранти не се защитават в парламента и отново повдигна въпроса за създаване на 32 МИР за чужбина.

"Конституцията не е свещена крава. Ако сме гладни, ще я заколим и ще я изядем. Не хората се раждат от законите, а законите се раждат от хората", аргументира се Томалевски.

"Конституцията, дори да не е свещена крава, е на достатъчно висок пиедестал в съзнанието на българските граждани. Дебатите и промените не можем да си ги правим на махленско ниво", скастри го Мая Манолова.

Томалевски бе поканил българи с двойно гражданство, които та защитят мнението си. Те изразиха съжаление, че българите в чужбина имат равни задължения, но не и права с останалите граждани.

"Никой не си избира родителите и родината. Това , че някой от нас имаме двойно гражданство, не означава, че ние трябва да бъдем лишени от нашата родина", каза Йонко Стоянов.

На срещата присъства и омбудсманът Константин Пенчев. Той обобщи днешния дебат, като заяви, че никой закон не е по-силен от волята на обществото и ако има желание за промени, текстовете в Конституцията биха могли да бъдат променени. Пенчев обаче подчерта, че за целта гражданските организации и движения трябва да убедят политическите партии, от които зависи тази промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!