Баба сама ще се избира за кмет, в Цацаровци - с мобилно кметство

OFFNews 03 септември 2015 в 08:58 2819 3

Село с двама реални жители - бивши съпрузи, ще избира кмет на местния вот, тъй като по списък жителите му са 192-ма. До абсурда се стига заради поправката в изборния кодекс "Манолова", според която всяко населено място с над 100 жители трябва да гласува за свой управник. 

В Крумовградското село Сладкодум жителите с постоянен адрес се водят 192-ма. Тръгнали са си отдавна – кой в Турция, кой на гурбет в Европа. 78-годишният дядо Ибрям е единият обитател на Сладкодум, другият е бившата му жена Бахрие. Мъжът обаче е с постоянна адресна регистрация е в Турция и няма право да гласува, както и да бъде кандидат за кмет. Така Бахрие е единственият жител на село Сладкодум, който има право на глас за себе си. 

Ибрям е съгласен. Самата Бахрие леко се затруднява да разбере как така ще става кмет, но го приема като мисия. И вече има първа точка в програмата си за управление. 

Сладкодум съвсем не е единственото село, в което избирателите съществуват само някъде из регистрите. В община Крумовград ще има 18 нови кметства. Едва в 6 от тях наистина живеят нужните над 100 избиратели. Другите пустеят. Законът обаче си е закон и кметицата е длъжна да направи избори. 

Заплатата на селския кмет е от 450 до 630 лева. Пак по закон трябва да му се осигурят и условия за работа.

Проблемът на Крумовград е проблем на цялата област Кърджали. Кметствата там след вота наесен трябва да се увеличат от 241 на 383. Тоест ще има 142 нови. Кметът на Кърджали се чуди защо. Хасан Азис сметнал, че за построяването на нужните нови кметства само в Кърджали ще са му нужни 7 милиона лева. 

„Ще имаме ходещи кметове, ще имаме кметове, които ще ги търсим в ресторантите и кафенетата, ще имаме семейни кметове”, казва кметът на Кърджали Хасан Азис.

Затова седемте кметове от област Кърджали написаха писмо до централната власт, в което искат инструкции как да проведат избори в обезлюдените си села и как да устроят бъдещите им кметове.

Проблем, който, оказа се, съществува и на доста други места в страната. 

В изборна секция жителите на село Цацаровци ще изберат свой кмет за първи път след 16 години. Ако, разбира се, дотогава тя не падне. В близкото до София драгоманско село нямат проблема на Кърджали. Над 100 са по регистрация, толкова са и наистина. Все така обаче няма къде да работи бъдещият кмет.

„Това е голям проблем в интерес на истината. Но нашата идея е да се изгради ново кметство, макар и някаква модулна база”, обяснява кметът на Община Драгоман Андрей Иванов.

Той е доволен, че за разлика от колегите си в други общини, има да организира избори само в едно допълнително село. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!