Атанасов: Списъците на КТБ прикриват скандала с номинацията на Бокова

OFFNews 10 февруари 2016 в 12:05 5242 7

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов.

Публикуването на списъците с вложителите в КТБ цели да прикрие по-големия скандал, който е номинацията на Ирина Бокова за ген. секретар на ООН, заяви днес в парламента депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов.

Той обаче отказа да уточни защо определя номинацията като скандална.

От ДПС веднага реагираха на твърдението, като зам.-председателят на партията Алиосман Имамов обяви, че не вижда връзка между тези две събития. "Това, което става с КТБ, е по предварително установен график и това, че точно днес излиза тази информация, няма връзка с номинацията на Бокова", категоричен беше той.

По думите му изпълнителната власт у нас е трябвало много отдавна да оцени качествата на Бокова и високите шансове, които има България да спечели този висок международен пост.

Джема Грозданова от ГЕРБ от своя страна обяви, че страната ни не е закъсняла с обявяването на кандидатурата.

"Поддържаме позицията на предишното правителство от гледна точка на кандидатурата", добави тя, като уточни, че дори в Бюджет 2016 е заложено името на Бокова. "Има и отделени пари за кампания", уточни Грозданова.

Гроздан Караджов от РБ беше доста краен в мнението си, като обяви, че кандидатурата на Бокова разединява българската нация. "Тя е решението на кабинета "Орешарски", но в никакъв случай не е кандидатура на българите. Напротив, доведе до много остър сблъсък между различни обществени групи", категоричен беше депутатът.

По думите му е очевидно, че тази кандидатура няма да спечели поста. "Бокова е просто таран за нечия друга кандидатура, като тепърва ще разберем коя", добави Караджов. Според него евентуалната кандидатура на Кристалина Георгиева нямаше да породи такъв остър обществен конфликт. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че парламентарната група на патриотите няма позиция по въпроса с номинацията. "Не мисля, че е най-доброто решение, но ще подкрепя, защото все пак трябва да има българска кандидатура", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови