Атанас Славов: Трябва да изпратим на Украйна оръжия и боеприпаси, от каквито имат нужда

OFFNews 03 май 2022 в 21:21 1712 0

“Демократична България” е за изнасяне на оръжие, за помощ на Украйна. Леко, тежко, боеприпаси - от каквото има нужда. Нашите предприятия могат да работят, подпомагайки държавата да отблъсне агресора.

Това заяви депутатът от ДБ Атанас Славов пред БНТ. Той допълни, че България има едни от най-развитите военнопромишлени комплекси в Централна и Източна Европа.

Славов припомни, че ДБ е внесла проекто-решение за оказване на военно-техническа помощ още на 1 април и подчерта, че от самото начало на конфликта са подкрепяли тезата за оказване на военно-техническа помощ с ясна, константна и последователна позиция.

“Формулировката, която сме използвали, е военно-техническа, защото тя е по-широка в определен смисъл. Дава възможност както да ремонтираме различни машини, които използват украинците, имаме заводи, които да свършат тази работа, така ако преценим, да предоставим директно и оръжие – леко, тежко, боеприпаси”, обясни Славов.

И подчерта, че формулировката е консултирана с експерти, но въпреки това не очаква подкрепа от БСП.

“Утре не очаквам БСП да подкрепи проекта на решение. Но все пак очаквам те да останат в правителството, защото все пак коалицията не е събрана само за военна помощ на Украйна. Има още много неща, които да свърши това управление”, заяви депутатът.

Според него България не трябва да се отклонява от членството си в ЕС и НАТО, а да се възползва от съюзничеството с подмяна на старото въоръжение, за модернизация на армията и за инвестиции в ново въоръжение по натовски стандарти.

"В парламента утре ще видим доста по-широко мнозинство от това, което е коалиционното. Бих го определил като евроатлантическо. Мнозинство, което да не се отклонява от стратегическите за държавата въпроси - членството в ЕС и НАТО, особено на фона на политически сили – в парламента и извън него, които искат да ни отклонят от този път. Затова е важно да потвърдим нашето място в тези цивилизационни съюзи. "Демократична България" е за помощ с оръжие", завърши Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови