Армията е готова до 36 часа да разположи военни на границата при нужда

OFFNews 01 септември 2021 в 16:31 3968 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Адмирал Емил Ефтимов

Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни подразделения за изпълнение на задачи по охрана на държавната граница в координация със структурите на Министерството на вътрешните работи. Имаме готовност при отправено искане от министъра на вътрешните работи да изпратим до 350 военнослужещи на българо-турската граница и до 250 - на българо-гръцката граница. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след официалната церемония, с която беше открита новата учебна 2021 - 2022 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Евтимов каза, че заради изпълнението на задачите по охрана на държавната граница е необходима актуализация на бюджета. Повечето средства са необходими за ротацията на военнослужещите и за конкретни дейности, свързани с предотвратяване на нелегалното преминаване на българска територия и логистичното осигуряване на формированията, които изпълняват задачи там.

За участието на България в небойната операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на афганистански граждани адмирал Емил Ефтимов разясни, че българският военен контингент е в състав от 26 военнослужещи - взвод Военна полиция, екип за контрол на придвижването и двама военни психолози. В момента контингентът се предислоцира към Република Косово, където се изграждат необходимите съоръжения за настаняване на емигранти от Афганистан. Българските военнослужещи ще изпълняват задачи в тази небойна операция в съответствие с приетите правила и оперативни планове на НАТО.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“. В първите за годината академични лекции те представиха пред слушателите и командно-преподавателския състав актуални аспекти на отбранителната политика, предизвикателствата пред сигурността и трансформацията на Въоръжените сили на Република България в контекста на променената стратегическа рамка на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Atan

02.09 2021 в 12:14

Хубаво, но ще е още по-добре(и по-евтино) да не се командироват полицаи и военни на границата, а да се разположат п о с т о я н н и гранични войски. Те бяха много ефективни преди. При добра организация и контрол, могат да спрат всякакви опити за влизане в страната. Могат и да поддържат оградата. В Унгария войници направиха цялата ограда за много кратък срок!
Не е за пренебрегване и идеята на ВМРО да се ползват и доброволци. Помощта от местното население може да е много резултатна - доказано е практически.
Борбата с трафикантите също може да се подобри, с някои законодателни промени и с ликвидирането на групи с участие на полицаи.
 
X

Подкастът на OFFNews