Ангелов: Може да отворим детските градини още в понеделник, но е рано да говорим за отваряне на всичко

OFFNews 07 декември 2020 в 17:45 6083 0

Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21 декември при условие, че седмицата, която ни е важна да анализираме, е от 14-и натам.

Това обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и така опонира на премиера Бойко Борисов, който при посещение в цех за производство на арабски хляб заяви, че е разпоредил на 21 декември всичко да бъде отворено и че в зависимост от новозаразените на 14 декември може да бъдат отворени детските градини и яслите. 

"Разговаряхме с премиера сутринта. От числата, които наблюдаваме, има готовност за отваряне на детските градини и ясли. Още преди седмица казах, че това ще бъде първата мярка. В зависимост от заболеваемостта, сме готови да го направим още от понеделник", обяви здравният министър.

За струпването на хора в магазините Ангелов посочи, че е разпоредил проверки навсякъде. "Съставени са административните актове и предписания. Ако продължат и не се спазват актовете, ще бъдат затворени търговските обекти. Мисля, че са въведени необходимите условия. Проверките са на ниво РЗИ в съответните области", заяви той и добави, че има наложени санкции на 6 търговски вериги. 

От думите му стана ясно и че повече от два месеца екип на здравното министерство под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев работи за логистиката за провеждането на изборите на указаната дата от президента - 28 март 2021 г. "Ще изработим всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки", обясни той. 

До четвъртък директорите на шестте районни здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, трябва да изготвят списъци с желаещите медици, които са на първа линия. "След това ще се направи ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката. В понеделник ще се доуточнят и спецификите в съответните райони", поясни Ангелов.

Във всички РЗИ-та ще има фризери. Ще има и малки хладилници, в които ще се съхранява ваксината. Те ще бъдат в мобилните екипи, посочи ресорният министър и допълни, че до края на годината ще бъдат сключени договори за доставка на хладилниците за всички РЗИ-та, а в началото на следващата година те ще бъдат доставени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!