Андрей Гюров: Няма да се поддадем на ултиматуми и да играем играта на ГЕРБ

OFFNews 27 април 2023 в 08:28 3190 1

Андрей Гюров

Снимка БГНЕС/архив

Ще включим в разговорите всички парламентарни партии, каза Андрей Гюров

ПП-ДБ няма да представи състав на свое правителство на ГЕРБ до края на предстоящите почивни дни, както поискаха от партията на Бойко Борисов вчера. Няма да се поддадем на натиск и ултиматуми. За ПП-ДБ е много важно пред бъдещето правителство да бъдат поставени ясни цели и отговорности, които ще са в интерес на държавата. Едва тогава може да се говори за състав на кабинет.

Това заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" по Нова тв. Имаме собствен подход към решаване на проблема с редовното правителство и по никакъв начин няма да играем играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила, каза още той. 

Намираме се в първия мандат. Отговорността е изцяло на мандатоносителя, да предприеме стъпките, които смята за правилни. При ситуация, в която партията победител не може да даде работещо решение – ние можем да предложим такова, допълни Гюров. 

Той увери, че коалицията му подхожда абсолютно отговорно в процеса на преговори за сформиране на кабинет. "Всички виждаме, че България има нужда от редовно правителство. Това, което зависи от ПП-ДБ, ще го направим. Процесът на формиране на кабинет при нас не е процес на написване на едни имена на един лист. Ние ще включим в разговорите всички парламентарни партии, започвайки от най-голямата. Ще очакваме подкрепа за кабинет с втория мандат", посочи той. 

Управленската програма на коалицията ще бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии, за да се търси широка подкрепа, уточни Андрей Гюров. 

Контролът на един кабинет на малцинството, подкрепян от ГЕРБ, ще става през парламента. "Ако правителството усеща, че програмата му не се подкрепя от законодателната дейност на парламента, то може да подаде оставка. От друга страна, ако парламентът види, че приетата програма не се изпълнява, може да свали кабинета", обясни Гюров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!