Алтернативата на БСП за Истанбулската конвенция мина на първо четене

OFFNews 04 април 2018 в 10:27 4303 0

Със 152 гласа „за” парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.

Със законопроекта се предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен в престъпление от общ характер, от категорията на т. нар. „частно-публично обвинение“.

Предложените промени предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна. Мотивите за предложената промяна са свързани със затруднения на пострадалия в ефективното събиране и представяне на доказателства, релевантни към доказването на престъплението, от една страна, а от друга - практическа невъзможност за организиране на обвинението от пострадалия, поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини.

Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

 „С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, когато партията внасяше промените в парламента. 

БСП казват, че това е първа стъпка от "цял комплекс промени в законодателството". 

По време на дебатите предложението на БСП бе аргументирано от народния представител Тодор Байчев. От парламентарната трибуна той заяви, че с промените се цели премахването на чувството на недосегаемост на физически по-силния и ще се наложи върховенство на закона в семейните отношения. „На всички е ясно, че при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване на фактите поради положението на зависимост и емоционална обвързаност”, заяви Байчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови