Ако не успее да състави правителство, БСП ще върне мандата до 15 септември

Ще проявим отговорност и ще осигурим време за решаване на неотложните задачи пред страната, заяви Корнелия Нинова

OFFNews 29 август 2021 в 13:46 5770 0

Снимка БТА/Архив

Ако разговорите с другите политически сили не дадат резултат и не се споразумеем за правителство, БСП ще върне мандата към 10-15 септември. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"Поставихме си две цели, да съставим кабинет и да сформираме мнозинство, което да продължи промяната на "модела ГЕРБ". Засега другите партии не искат да подкрепят такова правителство. Разбира се, всяка партия е в правото си. Волята на нашите избиратели е да стигнем до разбирателство. Направихме всичко необходимо. Благодарение на нас стигнахме до консенсус, че е необходима писмена платформа за съгласие по приоритетите на управление", посочи в изявлението си Нинова.

Тя подчерта, че освен избори, пред държавата стоят сериозни изпитания - ковид кризата, ниските пенсии, високите цени, фалитите на фирми: 

"Ако веднага върнем мандата, президентът ще бъде принуден да разпусне парламента. Ще оставим пенсионерите без актуализация на пенсиите, работници без обезщетения, болните от коронавирус без здравна грижа, лекарите без 1000 лв."

"Ако не постигнем съгласие, поне да се споразумеем за актуализацията на бюджета"

"Вчера Борисов заяви, че трябва да върнем мандата веднага, а не да си играем с него като с механична играчка. Отговорете си на въпроса защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ. Можем да върнем още днес, ако не постигнем споразумение с никоя от партиите или да проявим отговорност и избираме второто. Поканите за партиите остават, те решават дали да дойдат на разговори публично, да си заявят позициите тук в парламента, открито, пред народа. Ако не постигнем съгласие, поне да се споразумеем за актуализацията на бюджета. Нашето желание е да продължим обсъждането му, да съкратим сроковете между първо и второ четене, което сега е до 7 септември. Ако трябва да работим извънредно. Има партии, които искат бързо връщане на мандата. Няма да го позволим, преди да защитим народа си", посочи Нинова.

Тя коментира и дали е имала разговор с лидера на ИТН:

"Не съм посещавала офиса на Трифонов, нито на която и да било друга партия. Всички срещи сме провеждали в Народното събрание, където му е мястото, и винаги сме информирали какво се случва."

По повод заявеното от Христо Иванов, че БСП взема мандата, за да прави предизборна кампания тя каза:

"Виждам, че вместо да има разум, сега започва една кампания на прехвърляне на вина. Кой е виновен ще каже българският народ. Виждам, че колегите продължават със взаимните нападки, обвинения и обиди, с "ваденето" на разговори. Това е непродуктивно. Залагат се мини и пред следващия парламент, създава се невъзможност за нормален държавнически разговор."

Корналия Нинова призова за повече разум и смирение и за осъзнаване на приоритетите пред държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови