Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Христо Иванов: Кабинетът, който ИТН искаше да одобрим, е най-слабият в историята на България

На всички е ясно, че след връчването на третия мандат на БСП, ние сме в предизборна кампания, каза лидерът на "Да, България"

OFFNews 29 август 2021 в 11:49 10041 7

Снимка Архив/ Алекасандра Маркарян

Вторият кабинет, който предложиха от ИТН, е най-слабият кабинет предлаган някога в историята на България, коментира по Нова телевизия лидерът на "Да, България" Христо Иванов и подчерта, че шансовете за правителство са били с третия мандат, за което е било необходимо да се водят преговори.

"Да не позволим този акт на даването на мандата, ни вкара в още по сложна ситуация. Това беше смисълът на този мой разговор с г-н Трифонов – да го призова с третия мандат да поправим грешките, които на етапа на първия мандат не можахме да изчистми. Това изискваше предварителен разговор. Корнелия Нинова отказа, защото било противоконституционно. Това е пълен абсурд", обясни той и допълни, че поканата за разговор от БСП за съставяне на правителство е предизборна кампания.

Той беше категоричен, че политически разговори не бива да се водят в присъствието на медии:

"Ние никога не сме призовавали за присъствие на медиите по време на разговорите, защото това е кампания. Присъствието на камери е малко като "леки наркотици" за политиците. Воденето на разговори по сериозни въпроси пред медиите е сигурна рецепта от усилията да се намери компромис, да се създаде доверие и да се постигне разбирателство да се стигне до кампания и шоу. Ако започнем така да вземаме решения, обричаме страната на тотална неуправляемост", посочи Иванов.

За срещата с Трифонов на 7 август

"Когато се издъниш в качеството си на мандатоносител, след това да започнеш да вадиш някакви трески, в опит да създадеш интрига все едно „совите не са това, което са“, е доста жалко. Срещата се случи на 7 август. Това беше единствената среща. Вие можете ли да си представите, след като повече от година е ясно, че ИТН и ДБ ще трябва да правят заедно управление, да се опитат да променят страната, ние с г-н Трифонов сме имали една единствена среща в последната седмица, след като и трите партии от нашата коалиция единодушно бяха взели решение, че не могат да подкрепят първия мандат?!", риторично запита депутатът от "Демократична България" и уточни, че на въпросната среща не е била Мая Манолова.

Той подчерта, че работата на политическите лидери е да изградят разбиране помежду си, затова трябва да си говорят: за да може да има минимално доверие, за да може да се вземат тежки решения.

"Това къде ще се състоят тези разговори няма никакво значение. Превръщането на това в медиен сюжет е сигурен начин да изместим фокуса от важните неща. Беше предложен абсолютно непригоден състав на Министерски съвет. Бяха предложени политици, които не отговаряха на нашите ангажименти. Процесът беше едностранен. Това удари чувството за достойнство на хората, които са ни избрали, защото те не са излизали да протестират срещу един лидер, който позиционира главно себе си и се опитва ултимативно да налага решения, за да получат друг такъв. Това е същественият разговор. А дали срещата е била в офис или в парк е абсолютно безпредметно да обсъждаме."

Според Христо Иванов срещата с Трифонов е била необходима, тъй като той е концентрирал в себе си всички решения в ИТН:

"С кого да преговаряме, ако не с него. Това е човекът, който хората са избрали да ги представлява. Опитвам се да водя партньорски разговор, но когато виждам, че не се получава си поемам отговорността и казвам публично аргументите, с които не подкрепям неговото предложение за мандат. Това е честният подход. Отидох на тази среща, въпреки че взехме своето решение, първо защото смятах, че ако има някакъв шанс да правим някакви неща занапред е важно да изясня лично на г-н Трифонов нашите мотиви. Това е въпрос на отговорност. Второ, беше нужно да се опитам да го убедя, че след като стана издънката с първия мандат е много важно с третия мандат да се опитаме да коригираме всички тези проблеми. Презумпцията че той слага на масата едни "котки в чувал" и се казва едва ли не "обичаш ли ме или не ме обичаш" е абсолютна инфантилщина." 

По думите му в момента, в който от такива разговори започнат да се правят медийни сюжети, се възпрепятства възможността да има политически разговор.

"Ако няма политически разговор, хората получават парламент, в който никой с никого не си говори, никой не знае какво прави и мисли другия и накрая страната не може да бъде управлявана, а хората плащат цената. Затова аз няма да разказвам какво г-н Трифонов ми е казал. Но ще ви кажа, че не съм му казвал, че имам чувството за влияние на ДПС. Аз не се интересувам дали г-н Трифонов се е виждал с ДПС или не. За мен е важно, когато едно управление се сглобява дали в него се залага имунитет срещу възможността на "Сарая" да влияе", обясни Иванов и допълни:

"Когато ти казваш, че със 65 депутати, от необходими 121, ти ще определяш всичко, ти ще сложиш едни хора, които на всичко отгоре са очевидно непригодни, които са идеалните бушони пощенски кутии; когато казваш, че ще имаш плаващи мнозинства, без да се ангажираш с дълготрайни споразумения писмено, отваряш врата за корупционни влияния, в които най-добри са ДПС."

"Представяте ли си, че отиваме в болница за извършване на сериозна хирургическа операция и да кажем не ни пука, че човекът не е хирург?! Няма как да стане. Вие видяхте ли какви хора извадиха те за министър на правосъдието. Това е смешно. Тези хора нямат нищо общо с реформата в съдебната система. Как да очакваме да приложат тази политика", коментира депутатът от ДБ.

Ще преговарят ли с БСП?

Иванов изтъкна, че още през декември от ДБ са заявили при какви условия се явяват на избори, че са готови да водят разговори с БСП по важни въпроси, но не могат да подкрепят управление на БСП. Политиките стъпват на ценности, стъпват на хората и техните биографии, за да са трайни. Трябва да има ценности, последователност ангажимент, подчерта Иванов.

Той посочи, че ДБ са били готови, преди връчването на мандата, да преговарят с БСП мандатът да бъде връчен на най-малкия и ако е било постигнато съгласие, "сега щяхме да сме много близо до съставяне на правителство".

На всички е ясно, че след връчването на третия мандат на БСП ние сме в предизборна кампания, каза той.

Чия е отговорността за провала на опитите за съставяне на правителство?

"Формално и конкретно, отговорен за съдбата на един мандат е мандатоносителят. Така е по конституция. Нека не бягаме от това. Мандатоносителят, в случая Слави Трифонов, се опитва да бяга от отговорност. Това не е особено почтено. Слави Трифонов се опита да подходи все едно е царят – спечелил е огромно мнозинство и ще налага своята воля и решение. Подходът беше фундаментално неадекватен. Българската политика трудно се променя. Винаги е имало концентрация на власт и в тази власт е бухалката, което е предпоставка за корупция."

Какво искат българските граждани?

Българските граждани решиха друго. В тези три парламента се случва трансформация, в която в рамките на 5%, ще се наредят 4 партии, няма значение коя е 2 и 3. Това е рецепта за друга политика – политика на разговор, на принципния компромис и здравия смисъл. Ние трябва да се научим да правим това и тогава България ще може стане по-свободна страна. Това е, което българското общество иска – в рамките на тези 4 партии плюс останалите по-малки формации да се намерят работещи коалиции.

Какъв ще е следващията парламент?

"Трябва да сме професионалисти и да разбираме, че хората ни пращат в парламента, за да свършим работа, а не за да се обичаме и харесваме. Всички политически субетки ще трябва да разберат, че повече няма и не трябва да има един голям с бухалка и малки, които трябва да се подчиняват. Ще има 4 равностойни субекта плюс по-малки, които ще трябва да приложат радикално различна логика на политическия процес. Логиката на отстъпките, на консенсуса, на съгласуване на интересите. Това ако се научим да правим добре, ще бъде рецепта за свобода. Тази година не е загубена, това е година на трансформацията на българския политически пейзаж. Надявам се в следващия парламент да сме си научили урока", заключи Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

4

Г-н Колев

29.08 2021 в 18:10

Кефя се на реакцията на хъшово-герберастките тролчета-това е истинското реване, плач и скърцане със зъби... Това е "ребята" свиквайте-секна далаверата ;D

2000

1

Borislav

29.08 2021 в 12:53

Абсолютни глупости. Според мен просто не Ви да дадоха достъп до баницата и се започна едно реванеееее, аз лично се надявам наесен да изпаднете от парламента изобщо с Майчето.
 
X

Да помогнем на украинските деца!