"Ако на Цветанов са му дали 4 години, за Владимира Янева трябва да дадат 400"

OFFNews 12 февруари 2015 в 15:03 9259 1

"Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост."

Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел по темата с подслушването и аферата "Червеи".

"Прокуратурата ще повдигне обвинения, прокуратурата ще каже кой е виновен по скандалната разработка „Червеи“. Това между другото е един сериозен тест и за прокуратурата, за критериите и за стандартите, които прилагат", коментира Борисов.

Премиерът призова председателят на СГС Владимира Янева да бъде разследвана и съдена заради издадените от нея разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) с незаконно дълъг срок.

Вчера стана ясно, че магистратът е одобрил серия от искания на Дирекция "Сигурност" в МВР за източване на данни от масивите на силовото ведомство, което е осъществявано от агенти на ДАНС в продължение на 300 дни в нарушение на Закона за СРС. Информацията потвърди и шефът на бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, който се възмути и от срока, за който е издадено разрешителното-300 дни.

Премиерът подозира медиите, че опъват медиен чадър над съдия Владимира Янева.

"Гледам, че медиите много ревниво пазят съдийката, която е издала разрешителното, Владимира Янева. Шеф на съд е, след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, затова вчера на Министерски съвет възложих на правосъдния министър, като председател на ВСС, да инициира и да направят едно изслушване във ВСС. Защото това е притеснително. За мен 300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава и да казва, че става въпрос за банички дали ще откраднат, или туба бензин, ми изглежда доста несериозно“, възмути се Борисов.

След като по предложение на ГЕРБ Бюрото за контрол на СРС-та бе закрито в началото на първия кабинет премиерът изрази задоволство от работата му днес.

"Хубавото е, че то е съставено изцяло от предишното мнозинство на БСП, ДПС, Атака и никой не може да заподозре каквато и да е политическа игра, реваншизъм или някой от нас да се е занимавал с подобни неща, или да атакуваме някой с тях. Знаете моето мнение, че не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна и да може да използваме времето да строим, да развиваме и изграждаме България. Тези скандали и разработки единствено харчат огромен обществен ресурс и създават недоверие“, каза още премиерът. Министър-председателят благодари на Бюрото, че много ясно е указало действията и на съдиите, и на прокурорите, и на службите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови